Neede is klaar voor Nationale Jammarkt

NEEDE – Met honderd deelnemers is het aanstaande woensdag weer lekker vol op de Nationale Jammarkt. Van 11 tot 17 uur worden op die dag allerlei soorten binnen- en buitenlandse jams, gelei, marmelade, chutney, confituren en andere vruchtenconserven verkocht.

Ook wijnproeven en kopen is dit jaar mogelijk bij een Berkellandse en een Duitse wijnhoeve. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar met name veel jamhobbyisten en verenigingen bieden hun zelfgemaakte producten aan. Ook worden producten op het gebied van de conservering van vruchten aangeboden, is er gelegenheid om te proeven en worden er demonstraties ambachtelijk jam koken gehouden.

Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema en er zijn diverse jam gerelateerde activiteiten. In het Sinterklaasmuseum wordt “Appeltjes van Oranje” jam verkocht. Frankies bistro organiseert weer het spectaculaire jamworstelen. Bovendien is gezorgd voor een gevarieerde muzikale omlijsting en straattheater. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest.

Demonstratie ambachtelijk jam maken
De historische vereniging “Oud Noordijk” geeft aan de Borculoseweg de gehele dag demonstraties ambachtelijk jam maken. De in klederdracht gestoken vrijwilligers laten zien hoe de vruchten van het boerenerf tot jam worden verwerkt. Proeven kan hier ook, al of niet in combinatie met pannenkoek.

Muziek
Tijdens de jammarkt is er op verschillende plaatsen muziek te horen. Zo speelt het Regionaal Seniorenorkest de Achterhoek, spelen de Leeuwerikstars en zal folkloreaccordeonist Henk Landkroon zich weer laten horen. Verder zijn er optredens van het smartlappenkoor Tranen met Tuiten en de Vlearmoesband.  Ook Leon van der Meer verzorgt een uitgebreid optreden.

Straattheater
Op straat zijn er optredens van de Ravenfanfare, Jonkvrouw Jutte van Ravenhorst en troubadour Herwalt van Hoeveman.

Delicatessen uit binnen en buitenland
Diverse standhouders bieden buitenlandse jams aan, o.a. uit Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, België, Denemarken, Zweden en Peru. Blauwe bessen om jam van te maken worden geleverd door de firma’s Boers en Te Pas. Kwekerij “La Franchaise” heeft bovendien bosbessenstruiken en bosbessenjam. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen. Ook worden geleermiddelen en inmaakartikelen aangeboden.
Dit jaar zit er, net als voorgaande jaren, weer een buitenlands tintje aan de jammarkt. Negen Duitse deelnemers hebben zich voor de markt ingeschreven. Onder hen de Bauernhof Süthold, met o.a. 40 verschillende soorten jam. Ook zullen ze Rebekuchen voor u bakken. Verder zal Bärbel Pleus naast vruchtenconserven fruitige schilderijen aanbieden.

Diverse goede doelen
Een aantal deelnemers, zoals de Stichting Amiengo en Kerk in actie (ZWO-PKN-Neede) zijn op een smakelijke manier voor goede doelen aanwezig.

Winkeliers
Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig en de VVV biedt “jamdorp Neede jam” aan. Frankie’s Bistro pakt weer spectaculair uit met jamworstelen. Even op adem komen van alle marktdrukte kan in de opengestelde gerestaureerde NH-kerk.

Jamreceptenboekje
Door de dames van de VVV Neede zijn bijzondere jamrecepten samengebracht in een boekje, dat voor € 5,00 te koop is bij de VVV Neede.

Jamkoningin
Voor de vijftiende keer wordt dit jaar de Jamkoningin gepresenteerd. Wie de Jamkoningin 2009 is zal blijken tijdens de opening van de Jammarkt om 11.00. Zij wordt door een aantal Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken en krijgt van CSC Communication Service Company en de Rabobank een cheque van €250,- aangeboden.
Wie is de smaakvolste deelnemer in 2009. Dit jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd om de smaakvolste deelnemer te belonen. Naast een glastrofee zijn er geldprijzen van €50,-, €30,- en €20,- te verdienen. De beoordeling vindt plaats door een koninklijke jury, met onder andere de jamkoningin van 2008. Tijdens een rondgang over de markt zullen zij uitkijken naar smaakvolle deelnemers.

Organisatie jammarkt in 2009
De Nationale Jammarkt werd de eerste 15 jaar georganiseerd door de gemeente Neede. Daarna is de stichting Nationale Jammarkt Neede opgericht, met als doel jaarlijks de jammarkt te organiseren. De gemeente zorgt alleen nog voor enige financiele ondersteuning.

Jamhistorie
De jammarkt is geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij “Gelderland”. In de gloriejaren werkten hier 160 personen. De Needse jam werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 werd de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst. In de “Oale Smederieje” aan de Borculoseweg, de thuishaven van de Historische Kring Neede, is rond de geschiedenis van de Needse jammarkt een expositie ingericht.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven