Leegstand Oudestraat grootste dilemma

tn_Afbeelding nieuw Roy 16838NEEDE – Inwoners uit Neede mochten donderdagavond tijdens het eerste dorpsgespek meepraten over de nieuwe dorpsontwikkelingsvisie ‘NeedeVIP’. De gemeente wil met dit project graag het imago van Neede oppoetsen, en de problemen samen met de burgers op papier zetten. Arie Ribbers was uitgenodigd om de avond aan elkaar te praten.

De leegstand in de Oudestraat was op de bijeenkomst één van de grootste dilemma. “Als ik schoenen of fatsoenlijke kleren wil kopen dan kan ik niet in ons dorp terecht. We willen wel inkopen doen maar als de winkels er niet zijn dan moeten we naar een andere plaats”, aldus een bezorgde Needenaar.

Andere pijnpunten waren toerisme, duurzaamheid (groene energie, minder afval, en schoon op straat), industrie groenbeleid, scholen, jongeren en verkeer. Inwoners moesten in groepsverband discussiëren over deze onderwerpen die zelf hadden aangedragen.

Enkele aanbevelingen: Ondernemers moeten sneller een vergunning krijgen om te starten. Een supermarkt zoals een Aldi of Lidl stellen de inwoners ook op prijs. Er moet meer groen komen in het centrum om de straten aantrekkelijk te maken. Jongeren moeten een eigen hang- en doe plek krijgen. Voor toeristen moet er meer te bieden zijn (bestaande evenementen uitbreiden of een nieuwe look geven). Bijvoorbeeld meer terrassen en winkels. Scholen en andere instellingen moeten gesteund en uitgebreid worden. En geen autoverkeer meer in de Oudestraat.

De jongerengroep ‘Jong Neede’ was ook aanwezig maar de leden waren hevig teleurgesteld. In de stukken die uit werden gedeeld kwam nergens het woordje jeugd of jongeren in voor terwijl de jeugd de toekomst is. Ook kwam er niemand naar de jongeren om te praten over hun ideeën. Dinsdagavond heeft de jongerenraad een discussieavond voor de jongeren georganiseerd de opkomst was matig. Hoe dat komt? Joachim Geerdink: ”Er is nooit naar ons geluisterd. We hebben meerdere jeugdigen gevraagd te komen. Maar er kwamen er maar vijf naar de Ruif. Dit geeft al aan dat ze geen zin hebben om mee te praten. We hopen dat we een keer serieus worden genomen. Wat ik elke keer merk is dat mensen oude koeien uit de sloot halen. Kijk naar de toekomst en denk positief anders wordt het niks”

Wethouder Dennis Meijerink geeft aan dat niet alle plannen aangepakt kunnen worden er moeten keuzes gemaakt worden. En dat zal niet iedereen leuk vinden. Alle dilemma’s worden door de klankbordgroep bestudeert en zij kijken welke ideeën worden meegenomen in de contourennota die daarna naar B en W en de gemeenteraad gaat.

Op woensdag 2 december hebben inwoners nog een kans om mee te praten. Dat gebeurt in het Assink Lyceum om 20.00 uur. Ondernemers krijgen een aparte avond dat is op 9 december.

Wat moet er volgens u in Neede gebeuren? Meer groen, een grote supermarkt. Een ‘Vlearmoespark’ net als de Efteling. Laat hieronder uw verhaal achter.

Eerdere bericht: ‘Iedere inwoner in Neede is een VIP’

[nggallery id=795]

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Leegstand Oudestraat grootste dilemma”

  1. Ik zie alleen maar ouderen op de foto’s. Is dat een teken dat de jongere generaties het al helemaal niet meer zien zitten met Neede? Dat mag ik toch niet hopen.

    Over betrokkenheid en motivatie gesproken ….

  2. @ Vleer,

    Deze jongeren waren wel degelijk aanwezig. Als u het bericht leest kunt u dat ook zien. Het is puur toeval dat er geen foto van ons op staat.

  3. @ Vleer,

    Zoals Tristan al aangeeft was er wel degelijk een kleine vertegenwoordiging van de jongeren aanwezig.

    Deze hebben zich middels een korte toelichting ook helder en duidelijk laten horen. De betrokkenheid onder jongeren en jeugd in Neede is uitermate groot, dit wordt alleen veelvuldig over het hoofd gezien. Dat is erg jammer en beschouw ik veelal als een gemiste kans voor de ouderen om met ons in contact te komen.

    Wat betreft bovenstaand artikel, ben ik het niet helemaal eens met de titel. Dit was namelijk absoluut niet het centrale punt van de avond, de kop had wat mij betreft mogen luiden, Neede, op naar vooruitgang en een goede toekomst.

    Er wordt teveel vanuit het negatieve gedacht en men vergeet misschien dat er dan ook geen positieve gedacht zal ontstaan. Terwijl dat hoog nodig is en ik erg blij ben dat vooral binnen de jonge generatie deze positieve kijk overheerst ten opzichte van het negatieve.

    En wat betreft de stelling. Neede moet eerst zijn verleden laten rusten en gaan kijken naar de toekomst, vooruit denken en dan gaan nadenken over hoe die toekomst eruit zou kunnen en moeten zien.

  4. Oudestraat auto vrij?
    Nu ze de bejaarden in het centrum laten wonen,krijg je dit soort voorstellen!
    Volgende vergadering in Grand Cafe de Hofmaat?
    Wonen en vergaderen onder 1 dak..

  5. Ik zou graag mijn team adviseurs met de jongerenraad in contact willen laten komen. Wij geven gratis advies en hulp aan jongerenraden. Ik denk dat hier wel wat hulp welkom is. Zoals een van de voorgaande poster schrijft, ik zie inderdaad voornamelijk 40+ en niemand die jonger is. http://www.forumjongerenraden.nl wij bieden graag hulp.

  6. Zolang er geen autobaan komt , komt er ook geen verandering in Neede.
    Kijk maar na alle dorpen aan de A1, daar is wel leven in de brouwerij.
    Welke ondernemer durft er nu nog in de Oudestraat een winkel te openen ??
    Voor de jongeren is er het Bastion, dus dat is er al.

  7. @ Jambek, lekker makkelijk commentaar geven, laten we ze allemaal in het Bastion stouwen? Zat jij daar in het verleden ook op te wachten? Jongeren willen niet gepushed worden, dat mag toch duidelijk zijn.

    Da’s mijns inziens niet de oplossing. Die ligt toch iets breder en ingewikkelder.

    En laten we vooral lekker een “snel” weg langs het dorp leggen. Heb je er rekening meegehouden dat dat ook een andere problematiek met zich meebrengt? Alles heeft een keerzijde. En er kan genoeg verandering komen zonder snelweg, het is gewoon onzin om te geloven dat dat de enige oplossing is, want zo presenteer je het wel. Beetje jammer, meer creatieve insteek kan ook.

    @ Koen, het is geen jongerenraad, maar een platform, maar ik neem op korte termijn contact met je op. Wie weet kunnen we wederzijds uitwisselen over opgedane ervaringen.

  8. @ Joachim, Als het een georganiseerde groep Jongeren is, dan kan mijn team hen wellicht van informatie voorzien of trainingen geven. Indien het een ander soort groep jongeren is, dan kan het team van mijn collega een training of advies geven indien zij dit willen.

    Ik hoor graag van je.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven