‘Oefening lijkt wel op ‘science-fictionfilm!’

tn_dsc09130HOLTERHOEK – Brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland en meerdere militairen van Defensie hebben maandagavond een unieke oefening gehouden op kamp Holterhoek. Even leek het erop dat er een science-fictionfilm werd opgenomen (zie video). Brandweermannen in vreemde pakken, militairen die onder vreemde ontsmettingsdouches stonden, en later werden getest of ze nog chemische middelen op het lichaam hadden zitten. Voor veel brandweermensen was de grote ontsmettingsoefening nieuw en daarom zeer leerzaam.

”Na de brand in Moerdijk zijn de regels aangescherpt vandaar dat we deze ontsmettingsstraat hanteren bij grote incidenten met gevaarlijke stoffen. Op deze manier weet je zeker dat alle mensen schoon het besmet gebied uit komen. Begin dit jaar zijn de regels aangescherpt vandaar dat het OGS-team in deze regio ook uitgerust is met deze nieuwe materialen”, aldus de oefenleider.

De ontsmettingsstraat bestaande uit een decontinatieunit en twee grote tenten werd razendsnel opgebouwd. De militaren waren zogenaamd na een ontploffing in aanraking gekomen met een gevaarlijk ontsmettingsmiddel (GDS2000). De militairen werden op de plek van het ongeval ophaalt door brandweermannen in chemicaliënpakken.

Daarna moesten de mannen van Defensie door de wasstraat (zie video). De oefening begon in Zutphen. De hele stoet met brandweervoertuigen ging in colonne – onder politie begeleiding – richting Holterhoek (waaronder brandweer Ruurlo). ”Het komt heel weinig voor dat we als brandweer in colonne rijden. Dit was dus een mooie oefening.”

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3051]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven