Ter Steege organiseert informatieavond

EIBERGEN – Op 24 januari verzorgt projectontwikkelaar Ter Steege Vastgoed Rijssen tussen 19.30 en 21.00 uur een informatieavond over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De informatieavond is in café de Klok in Eibergen. Doel van deze avond is de interesse te peilen voor een CPO-initiatief in de wijk Op de Bleek in Eibergen.

Voor starters op de (koop)woningmarkt is het in de huidige markt moeilijk een betaalbare woning te vinden. Bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) biedt starters een kans daarop. Gezamenlijk, geheel naar eigen wens, een eigen woning ontwerpen en realiseren heeft een groot aantal voordelen.

Een groot voordeel van CPO is dat woonconsumenten veel invloed uitoefenen op hun eigen woning. Het bouwen van een huis naar eigen wensen en dromen, uiteraard wel binnen de financiële mogelijkheden. Woonkamer voor of achter, waar moet de keuken, hoeveel slaapkamers, hoe groot moeten die zijn etc. Een ander voordeel is het besparen van kosten door de gezamenlijke bouw. Voor een aannemer is het interessanter om bijvoorbeeld 3 woningen ineens te bouwen, dus dat vertaalt zich naar lagere bouwkosten.

Bij collectief particulier opdrachtgeverschap realiseert een groep woonconsumenten gezamenlijk hun eigen woning. Het ontwerp en de bouw gebeurt door partijen die de groep woonconsumenten zelf kiest: architect, aannemer, constructeur enzovoorts. Omdat veel woonconsumenten het moeilijk vinden om het ontwikkelings- en bouwproces zelf op te pakken, is begeleiding van de groep mogelijk. De provincie Gelderland stelt in 2013 een subsidie beschikbaar voor een groot deel van deze begeleidingskosten. De verdeling van deze subsidie vindt plaats op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Het proces begint bij het vormen van een groep woonconsumenten en daarna volgt de ideevorming. Het is erg belangrijk dat in het voortraject alle individuele wensen helder zijn en de neuzen dezelfde kant op staan. Dat voorkomt vertraging later in het proces. Vervolgens volgt de selectie van de architect en aannemer. Dat kan op verschillende manieren en met begeleiding van een deskundige partij. Zo doorloopt de groep een heel stappenplan om de bouw uiteindelijk mogelijk te maken. Tijdens de informatieavond op 24 januari 2013 volgt een verdere uitleg van dit stappenplan.

Bij voldoende enthousiaste mensen die samen met anderen hun eigen woning willen bouwen, zijn in de wijk Op de Bleek in Eibergen op verschillende plekken mogelijkheden voor een CPO-project. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de infoavond op donderdag 24 januari 2013 om 19.30 uur in café De Klok (Grotestraat 84, Eibergen). Tijdens deze avond legt Stefanie Vrieze (procesbegeleider CPO groepen) het CPO-proces uit. Zij heeft vaker deze processen begeleid in de gemeente Berkelland en Oost Gelre. Ook is een plaatselijke bank aanwezig om aanwezigen informatie te geven over nieuwe hypotheekregels die in 2013 gelden. Aanmelden is niet nodig. De avond duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Waar ooit de KTV floreerde, ontwikkelt Ter Steege Vastgoed Rijssen een nieuw stuk Eibergen. Op het 10 hectare grote terrein zijn inmiddels ruim 35 koopwoningen gebouwd. De komende jaren staan nog ruim 180 koop- en huurwoningen en enkele bedrijfsruimtes op de agenda. De oorspronkelijke planning ging uit van oplevering van de wijk in 2012. Door economische omstandigheden is deze planning uitgesteld en zijn plannen aangepast.

Zo gingen vorig jaar 6 bouwkavels in verkoop, zijn de verkoopprijzen in 2012 aangepast aan de huidige markt en is ruimte ontstaan voor dit CPO initiatief. Industrieel erfgoed?

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven