Eerste oogstfeest hij Heikamp in Ruurlo

RUURLO – Op dinsdag 12 augustus wordt voor de eerste keer het Oogstfeest op de Heikamp in Ruurlo gevierd. De tarwe die naast De Heikamp op het land staat, wordt die dag geoogst. Daarbij worden diverse oogstwerkzaamheden gedemonstreerd, zowel uit vroegere tijden, als uit de huidige tijd. In nauwe samenwerking met de Achterhookse Folkloredansers, de dorsers van “de Stobbe” en diverse ambachtslieden uit de streek, kunnen bezoekers ervaren hoe er vroeger met de hand werd geoogst. Ook wordt zichtbaar gemaakt hoe dit proces in de loop van de tijd door mechanisatie sterk is veranderd.

Aan het publiek wordt getoond hoe er nog handmatig wordt gemaaid met zeis en sikkel en het graan tot garven wordt gebonden en opgezet. Ook zal het rijpe graan worden gemaaid met paard en maaimachine, een oude tractor met een zelfbinder en door een van de oudste combines die nog door een tractor wordt aangedreven. Nadat de garven van het land zijn gehaald worden ze met de hand gedorst, het zogenaamde vlegelen. Ook wordt gedemonstreerd hoe de garven met een oude dorsmachine machinaal worden gedorst, het zaad wordt afgezakt en het stro in baaltjes geperst. Het zaad wordt vervolgens gemalen, waarna het meel verwerkt kan worden in ambachtelijke, streekeigen producten. Verspreid over het terrein staan ook nog oldtimer-tractoren met oude werktuigen. Zo kan “jong” nog zien wat “oud” kan en gaat de kennis niet verloren.

De pannenkoeken van De Heikamp worden al meer dan 40 jaar met passie gebakken en sinds kort verrijkt met vezelrijk graan van eigen bodem. Op het land naast onze uitspanning wordt de tarwe voor ons meel vakkundig verbouwd, om vervolgens in korenmolen ‘De Leeuw’ ambachtelijk te worden gemalen. (Het malen zal ook tijdens het Oogstfeest gedemonstreerd worden) Hierdoor krijgt u bij De Heikamp niet alleen de lekkerste, maar ook de meest pure en gezonde pannenkoek geserveerd. Dankzij dit eerlijke en vooral natuurlijke concept zijn wij de winnaar 2014 Nederlandse Kampioenschappen Pannenkoekenbakken Vakjury-prijs.

De oprichtster van De Heikamp, mevrouw van Zijtveld-de Kruif zal tijdens het Oogstfeest korte kookworkshops geven, de kans om het van “de meester” zelf te leren.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven