Bestemmingsplan buitengebied vernietigd

EIBERGEN – Op 27 augustus heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de beroepschriften die zijn ingediend over de vaststelling van het bestemmingsplan “Buitengebied Berkelland 2012”. De Afdeling heeft besloten om het hele bestemmingsplan te vernietigen vanwege gebreken aan de bijbehorende milieueffectrapportage (MER). Deze uitspraak is voor de gemeente een grote teleurstelling.

Bij het maken van het bestemmingsplan volgde de gemeente Berkelland een koers die instak op het bieden van beperkte ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied. De gemeente is van mening dat het past bij een plattelandsgemeente om enige ontwikkelingsruimte te bieden, ook al is die niet meer zo groot als voorheen wellicht het geval was. De gemeente heeft daarbij haar nek uitgestoken om de eerstvolgende uitbreidingswens van agrarische bedrijven te verwerken in het bestemmingsplan.

Bijna alle bezwaren zijn ongegrond verklaard, maar de regeling voor agrarische bedrijven heeft de eindstreep niet gehaald. Het is voor de gemeente een onaangename verrassing dat daarom het hele bestemmingsplan is vernietigd, met inbegrip van de onderdelen die geen relatie hebben met de milieueffectrapportage.

De gemeente beraadt zich over de vraag hoe op basis van de uitspraak een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied kan worden opgesteld. Door de uitspraak zijn de oude bestemmingsplannen voor het buitengebied weer geldig.

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Bestemmingsplan buitengebied vernietigd”

  1. Zo, dat nogal wat. Hoeveel heeft dit, naar nu blijkt broddelwerk, gekost? Welke politieke consequenties worden hieruit getrokken? Er zijn wethouders voor minder opgestapt. Wanneer het college ruggegraat toont trekt ze haar conclusies en treedt ze collectief af. Zal wel een blabla verhaal uitkomen dat men “omwille van de continuiteit” blijft zitten. Mensen waar de agrarische bestemming is weggeroofd; maandag meteen bouwvvergunning voor grote wagenloods aanvragen, kan nu weer! Middenstanders waar de winkelbestemming is gegapt; laat je voorlichten en zorg dat je pand is verkocht/herbevolkt voordat de bestemming er wéér af is…. Alle zaken die zijn gedoogd omdat ze “binnenkort in het nieuwe bestemmingsplan zouden worden gelegaliseerd” moeten nu meteen worden aangepakt…… Dit schept moeilijkheden én mogelijkheden. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren….

  2. Hoe is dat toch mogelijk dat er bij de gemeente Berkelland iets niet goed gaat. Dat komt toch bijna nooit voor. En ook wij zijn benieuwd of er nu politieke consequenties volgen.
    Wat heeft dit allemaal gekost en wat gaat het nog kosten. Welke mensen zijn er allemaal de dupe van geworden!!! Krijgt de gemeente nog schadeclaims???
    Moet de burger er weer voor opdraaien door de belastingen te verhogen??? Hopelijk gaat dat toch echt niet gebeuren.

  3. Als straks de introductieweken voor onze “snelle Joost” voorbij zijn komt het wel goed. Regelmatig op zijn Burgemeestersfiets naar de Raad van State. Joost blijft in het nieuws en Berkelland toch nog een nieuw bestemmingsplan.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven