‘Repair Café’ in Borculo gaat van start

BORCULO – Wat doe je met een ventilator die het niet meer doet? Of met een prachtige trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! In Borculo gaat op woensdagmiddag 8 oktober de allereerste repareer- bijeenkomst van Repair Café Borculo van start, vervolgens elke 2e woensdag van de maand.

In Ontmoetingscentrum Het Hof, bij Betula Welzijnsdiensten aan de Hoflaan 3-5 in Borculo draait het woensdagmiddag 8 oktober allemaal om repareren. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur staan diverse vakmensen en handige creatievellingen klaar: elektriciens, naaisters, monteurs, en meubelmakers helpen belangeloos bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschappen en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Bij vervanging van specifieke onderdelen nemen de mensen deze ook mee naar het Repair Café. Broodroosters, koffiezetters, lampen, föhns, kleding, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet of stuk is, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De mensen in het Repair Café Borculo weten bijna altijd raad. De reparaties zijn gratis, maar een vrije gift is gebruikelijk en zeer welkom om bijvoorbeeld reparatiemateriaal  en gereedschappen te bekostigen.

Door repareren te promoten, willen de vrijwilligers van Repair Café Borculo ook bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg en het vergroten van hergebruik en duurzaamheid. Dat is best nodig, vindt initiator Wijnand Bleumink “Met ons allen gooien we ontzettend veel weg. Ook producten waar bijna niets mis mee is, en die na een relatief eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem, en velen kunnen dit niet óf niet meer. Kapotte spullen belanden soms eerst nog wel eens in een kast, dan in de schuur of kelderbox om vervolgens in de “Kliko” te eindigen. ”Met het Repair Café Borculo willen we daar verandering in brengen. Bovendien werkt reparatie bij het Repair Café kostenbesparend en help je de medemens”’, zegt Wijnand Bleumink.

Het Repair Café is ook bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Daarmee is de naam Repair Café meteen verklaard. Er kan tijdens de repareerbijeenkomsten bij Betula Welzijnsdiensten een consumptie genuttigd worden, welke tegen een schappelijke prijs wordt aangeboden. Ontmoetingscentrum Het Hof is voor het Repair Café Borculo een prachtige en zeer toegankelijke locatie waar het Repair Café initiatief direct goed ontvangen werd, zelfs zodanig dat Betula Welzijnsdiensten het Repair Café Borculo met een tal van faciliteiten belangeloos ondersteund.

”Graag komen we in contact met mensen die op basis van vrijwilligerswerk het Repair Café Borculo, en zo haar bezoekers, willen helpen.” Bent u creatief en handig met bijvoorbeeld elektrische apparaten, elektronica, computers, fietsen, meubels, kleding & textiel, of denkt u zich op een ander ambachtsvlak verdienstelijk te kunnen maken, neemt u dan contact op met Repair Café Borculo: [email protected] of kijk op de vacaturesite van Vrijwilligers Informatiepunt Berkelland.

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert om mede een bijdrage te leveren aan het verminderen van de afvalberg en mensen te helpen repareren zonder winstoogmerk. Sinds januari 2011 biedt deze stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. Deze stichting ondersteunt ook het Repair Café in Borculo.

Repair Café Borculo is er voor álle inwoners van Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar. De repareerbijeenkomsten worden gehouden op elke 2e woensdag van de maand van 13.00 uur tot 17.00 uur, vanaf woensdag 8 oktober aanstaande. De locatie is Ontmoetingscentrum Het Hof, Betula Welzijnsdiensten, Hoflaan 3-5, 7271 BR Borculo Informatie: Wijnand Bleumink. Email:  [email protected]  of telefonisch: 06-57 977 625.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven