Beelden met beveiliging terug op straat

BORCULO – De veertien in depot gezette bronzen kunstwerken worden weer op dezelfde plekken in de openbare ruimte teruggeplaatst. Het bedrijf Binder Arts Services uit Haarlem, die de nodige ervaring heeft met het beveiligen van kunstobjecten, gaat deze beveiligen, reinigen, patineren en eventueel repareren. Daarna worden de beelden waarschijnlijk in het voorjaar weer teruggeplaatst. De totale kosten bedragen 38.175 euro.

”Als gemeente beheren we 62 beelden in de openbare ruimte waarvan er 31 van brons zijn. Van deze bronzen beelden zijn er tot nu toe zes gestolen. Veertien kwetsbare bronzen kunstobjecten zijn in depot gezet en elf bronzen kunstobjecten zijn destijds in de openbare ruimte blijven staan waarvan er twee inmiddels al zijn beveiligd. Dit betreft de bronzen boomroosters en de ‘levenslijn’ in Eibergen.  De andere negen bronzen kunstobjecten zijn blijven staan omdat ze een gering risico op diefstal hebben vanwege de plek en/of de constructie.”

Vier kunstobjecten afkomstig uit de voormalige kasteeltuin Ruurlo, zijn bij de verkoop van het kasteel uit de kasteeltuin verwijderd en in opslag gezet. Deze beelden zijn niet allemaal van brons en krijgen een nieuwe plek in de kern Ruurlo. Het betreft de kunstwerken ‘Oneindig en Labyrint’, op het gazon aan de Nieuwe Weg tegenover het Kulturhus, ‘Ingesloten’ in het parkje aan de Domineesteeg en ‘Kijk me in de ogen’ op het gazon hoek Borculoseweg-Garvelinkkamp.

Ook langs de zogenaamde HEK-weg (Hummelo-Enschedese Kunstweg), de huidige N315, hebben in het verleden drie bronzen beelden van het wegschap HEK gestaan. Twee daarvan (bij Neede en bij Ruurlo) zijn in 2012 gestolen. Het kunstwerk in Borculo is toen al in opslag gezet. Het krijgt nu – na beveiliging – een nieuwe plek nabij de nog aan te leggen rotonde in de N315 bij het AOC in Borculo.

Diefstal beeld ‘Jeugd’ Nadat we aan het begin van dit jaar opnieuw werden geconfronteerd met de diefstal van een bronzen beeld (drie jonge eendjes, genaamd ‘Jeugd’ aan de Borculoseweg in Eibergen) heeft het toenmalige college besloten per direct alle bronzen beelden uit de openbare ruimte te verwijderen en veilig op te slaan.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven