Ringers nu nog druk met jonge kerkuilen

BELTRUM – Meestal worden jonge uilen in het voorjaar geringd, maar zo af en toe zijn er ook tweede broedsels… In Berkelland is dit de laatste jaren niet meer voorkomen. Daarom was het dinsdagavond voor uilenringers Henk Lammers en Anton Meenink een bijzonder moment. Ze mochten op het erf van de familie Klein Nijenhuis – aan de Heelweg in Beltrum – namens de vogelwerkgroep drie jonge kerkuilen ringen (zie foto’s en video). ”Dit is best bijzonder”, zegt Henk Lammers. Hoe komt het dat deze uilen voor een tweede keer broeden? ”Waarschijnlijk zijn er dit jaar veel meer muizen dan andere jaren. Genoeg voedsel dus om de kleintjes groot te brengen.” De kerkuilen zitten al zeker 25 jaar bij Klein Nijenhuis. De familie heeft al heel wat uiltjes groot gebracht. ”We hebben op dit erf al 84 uiltjes geringd.” Berkelland telt vier tweede broedsels (kerkuilen). Één in Beltrum en drie in Borculo. Het gaat volgens Lammers heel goed met de Berkellandse kerkuilen. ”In vergelijking met vorig jaar hebben we bijna een verdubbeling gezien. In 2013 vlogen er 76 jongen uit en honderdachtendertig in 2014. Ook de bos- en de steenuilen hebben geprofiteerd van het grote muizen aanbod, daar een toename van 30%.”

Foto’s Truus Stotteler:
[nggallery id=5079]

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Ringers nu nog druk met jonge kerkuilen”

  1. Vorig jaar hadden wij 3 x een nest jonge kerkuilen op ons erf.
    Dit jaar tot nu toe 2 x.
    Het eerste nest telde maar liefst 9 jonge uilskuikens, het tweede nest 5, waarvan er nu nog 3 in de hanenbalken zitten.
    Wie weet komt er nog wel weer een derde nest, want vorig jaar was het ook eind november dat we de eerste uilskuikens hoorden.

  2. Fijn H. Dave, dit jaar weer 2x nest jonge kerkuilen, worden ze bij jou ook geringd? Als dat niet zo is en je woont in Berkelland dan willen we ze bij jou ook graag ringen!.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven