Actie voor behoud van zorg Berkelland

BORCULO – Dinsdagmiddag organiseert FNV Zorg & Welzijn met ‘Wij zijn de Thuiszorg Achterhoek’ een actie voor het gemeentehuis in Borculo voor goede zorg en tegen het afschaffen van de huishoudelijke verzorging. Zorgmedewerkers gaan dan in gesprek met wethouder Scharenborg. Zij overhandigen hem een zwartboek met meldingen van cliënten en zorgmedewerkers over de gevolgen van het beleid van de gemeente.

De zorgverleners eisen dat de gemeente geld voor zorg ook aan zorg besteedt. De gemeente krijgt namelijk gewoon nog geld voor deze belangrijke zorg, maar weigert het hier aan te besteden waardoor veel zorgverleners hun baan verliezen en nog meer ouderen hun zorg. Cliënten, zorgmedewerkers en gemeenteraadsleden zullen voor het gemeentehuis de uitkomsten van dit gesprek afwachten. FNV Zorg & Welzijn heeft cliënten en zorgmedewerkers gevraagd om ervaringen te delen over de gevolgen van het zorgbeleid van de gemeente. Dit heeft in een zeer korte tijd een tussenstand van een schrikbarende 130 meldingen opgeleverd. De meldingen bevestigen het voornemen van de gemeente Berkelland om de huishoudelijke verzorging af te schaffen.

“De meldingen laten zien dat het beleid van staatssecretaris Van Rijn faalt. Mensen die zorg nodig hebben ontvangen deze straks niet meer en komen in grote problemen. Terwijl de gemeente wel geld ontvangt om deze zorg te verlenen, maar het hier niet aan besteed. Dit gaat in Berkelland over de ruggen van 1100 cliënten en 300 zorgmedewerkers. Daarom eisen we dat de gemeente dit beleid wijzigt en geld voor zorg aan zorg besteedt,” aldus Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn. De gemeente Berkelland heeft in november 2014 al gecommuniceerd dat de huishoudelijke verzorging per 1 januari 2015 zou stoppen. Een uitspraak van de rechter in Groningen verplicht de gemeente om, ondanks het voornemen de huishoudelijke verzorging af te schaffen, eerst in gesprek te gaan met cliënten: het zogenaamde ‘keukentafelgesprek’. Ervaringen van cliënten en zorgmedewerkers laten zien dat deze gesprekken erop gericht zijn om alsnog de huishoudelijke verzorging af te schaffen. Van maatwerk is dus geen sprake.

Een van de meldingen uit Beltrum: “Bij het keukentafelgesprek heeft de persoon van de gemeente gezegd: ‘Zolang je nog kunt autorijden, praten en lopen is er geen hulp nodig.’ Terwijl mijn moeder lichamelijk versleten is. Alles wat ze doet, doet pijn.” Het kabinet bezuinigt ruim 3 miljard op de langdurige zorg. Verzorgingshuizen sluiten omdat mensen langer thuis moeten wonen, maar tegelijkertijd wordt er fors bezuinigd op de thuiszorg.

Op 12 maart organiseert FNV 3 zorgtribunalen in het land om de gevolgen van het kabinetsbeleid voor te leggen aan een commissie van wijzen. Eén van deze tribunalen vindt plaats in Borculo.

 

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Actie voor behoud van zorg Berkelland”

  1. Als cliënt HH2 van de gemeente Berkelland ben ik vanmiddag met hopelijk heel veel cliënten en thuishulpen in Borculo bij het gemeentehuis.
    De FNV Zorg en Welzijn en ook vele leden van de verschillende SP afdelingen zijn samen met de thuishulpen en hun cliënten zijn al tijden actie aan het voeren tegen het kabinet, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de gemeenten die de cliënten HH1 hun thuishulp afnemen.
    Er lopen al rechtszaken tegen meerdere gemeenten, er zijn al rechtszaken gewonnen n.a.v. de uitspraak van de rechtszaak die in Groningen gewonnen is door de cliënt uit Friesland.

  2. de keukentafel gesprekken die bezig zijn , zijn dat wel mensen die ,alles afweten van mensen die beslist niet zelf kunnen poetsen door de nodige operatie , hebben ze daar wel een luisterend oor voor.

  3. Helaas is Berkelland nog erger dan Den Haag.

    Dan hadden de mensen nog wat hulp gekregen, nu krijgen de meeste mensen niets. Eerst hadden velen HV2, moesten toen terug naar HV1. Nu zeggen ze HV1 vervalt.

    Dat is unaniem besloten door de hele gemeenteraad.

    Gemeente heeft veel fouten gemaakt, denk aan buitengebied, muziekschool etc. Dat kosten heel veel geld en nu moeten de ouderen er voor boeten. Terwijl in het bedrijfsleven de mensen in loon achter uitgaan, als het slecht gaat, is dat helaas bij de Gemeente Berkeland niet het geval.

  4. Vanmiddag naar actie voor zorg geweest bij gemeentehuis
    Alle lof voor de ouderen die hier massaal aanwezig waren en de vele mensen werkzaam in de thuiszorg Ook lof voor de F.N.V goed verzorgd alles Ook enkele raadsleden deden hun zegje en na lang wachten i.v.m onderhandeling bond en thuiszorg medewerkers kwam Leo ook nog even een zegje doen conclusie veel gepraat maar geen toezegging over terug draaien ingeslagen weg Nu actie voeren voor gesprek met staats secretaris Geld moet besteed worden aan de zorg en niet in de potjes van Leo om andere gaatjes te vullen dus goede zorg voor alle ouderen die hebben er recht op Leo De ouderen hebben alles opgebouwd en de gemeente Berkelland breekt alles weer af dus goede zorg moet blijven

  5. ongeruste ouder

    Berkelland te zijn, daar word je beter verzorgd tv maaltijd niets schoon te maken enz. We zijn als ziek ouderen van Berkeland overbodig en allen maar tot last van de gemeente raad en wethouders.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven