Roemer neemt zwartboek in ontvangst

BORCULO – Morgenochtend, zaterdag 28 februari, neemt Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, in de FNV-tent in Borculo een FNV zwartboek over de huishoudelijke zorg in ontvangst. In dit zwartboek staan de gevolgen omschreven van het afschaffen van de huishoudelijke zorg. De gemeente Berkelland wil de volledige huishoudelijke verzorging afschaffen, terwijl de gemeente wel geld ontvangt voor deze zorg. In zeer korte tijd zijn bij de FNV 130 meldingen binnengekomen van kwetsbare ouderen die in de problemen komen als de zorg wordt afgeschaft.

Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn is blij dat Roemer komt kijken naar het falende beleid van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Zij zegt hierover: ‘De aftakeling van de zorg is niet alleen typerend voor de gemeente Berkelland, maar in heel Nederland zijn de problemen groot. Dit is het gevolg van het landelijke beleid van Van Rijn. Daarom moet Van Rijn ingrijpen. Hopelijk kan de heer Roemer de staatssecretaris motiveren om ook eens hier een kijkje te komen nemen naar de gevolgen van zijn beleid.’

De gemeente Berkelland is door een rechterlijke uitspraak verboden om per decreet de volledige  huishoudelijke verzorging af te schaffen. Door middel van ‘keukentafelgesprekken’ ziet de gemeente zich gedwongen de situatie en behoefte van cliënten eerst te onderzoeken. Bij FNV Zorg & Welzijn zijn veel meldingen binnengekomen dat deze keukentafel gesprekken de vorm hebben van een mededeling en gericht zijn op het alsnog afschaffen van de huishoudelijke verzorging. Van onderzoek is dus geen sprake.

Ook de lokale Seniorenraad en de lokale PvdA hebben forse kritiek geuit op deze gesprekken. De verantwoordelijke wethouder Scharenborg wil echter niets weten van de kritiek. De zorgmedewerkers vragen daarom aan Van Rijn om in te grijpen en ervoor te zorgen dat het geld dat de gemeente krijgt ook daadwerkelijk aan zorg wordt besteed en niet, zoals de gemeente wil, in een ‘potje’ wordt gestopt ten koste van de cliënten en de medewerkers.

Het kabinet bezuinigt ruim 3 miljard op de langdurige zorg. Verzorgingshuizen sluiten, omdat mensen langer thuis moeten wonen, maar tegelijkertijd wordt er fors bezuinigd op de thuiszorg. Op 12 maart organiseert FNV drie zorgtribunalen in het land om de gevolgen van het kabinetsbeleid voor te leggen aan een ‘commissie van wijzen’. Eén van deze tribunalen vindt plaats in Borculo.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Roemer neemt zwartboek in ontvangst”

  1. waar moet dat heen en met de regering en met berkelland,denken de hoge heren dat de bejaarden allemaal kapitaal krachtig zijn. Dat kan toch niet dat je zelf
    moet gaan betalen voor zulke hoge bedragen per uur.Kom laten
    we toch eerlijk zijn tegenover al die oudjes.en ze niet in de kou laten staat,

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven