Struinen met Truus: Huize de Kamp in Neede

dscn9072Donderdagmorgen was ik even in Neede. Ben naar Huize de kamp gereden (zie mijn foto’s). Het zonnetje scheen heerlijk. De vroegste vermelding is afkomstig uit het jaar 1469 toen de havezate onder het ridderschap van de heerlijkheid Borculo viel. Het oorspronkelijke huis, dat vermoedelijk in 1250 gebouwd werd, verdween toen Otto Gansneb in 1636 een nieuw huis bouwde op deze locatie.

Vanaf 1553 tot 1741 was het goed in bezit van de familie Gansneb genaamd Tengnagel. In 1789 is het huis ingrijpend verbouwd waarbij de trapgevels werden verwijderd en het zijn kasteelachtige uitstraling verloor. In 1871 werden de grachten gedempt. Sinds 1977 is het huis in het bezit van eerst de gemeente Neede, later Berkelland. De Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de stichting Vrienden van Huize de Kamp hebben breed actie gevoerd om de toegankelijkheid te behouden. Nu is het pand in bezit van NyStaete Group B.V. Meer op www.havezathedekamp.nl.

In de periode 1983-1989 werden de havezate, het koetshuis en de gracht gerestaureerd. De archeologische vondsten die daarbij gedaan zijn worden in de kelder van Huize de Kamp tentoongesteld.’

Foto’s Truus Stotteler:
[nggallery id=5306]

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Struinen met Truus: Huize de Kamp in Neede”

  1. Hans Toutenhoofd

    Mooie foto’s en mooie plannen! Goed voor Neede. En hopelijk wordt dit breed gesteund door de inwoners en de ondernemers in Neede.

  2. burgemeesterzwArvergait

    tis tijd dat die truus een andere MUTS opzet want nu huizen dur nog steeds anti-kraakjochies die voor geen meter sporen, getuige het feit dat toen die lui d’r kwamen ze meteen de borden ‘vrije toegang’ weghaalden waardoor toeristen die daar ff lekker hun boterhanmmetjes woue oppeuzelen weggestuurd werden, VOORAL door het tuig in het hoofdgebouw (VREEMDEN)

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven