Burgervaders trappen 525.000 bij elkaar

BORCULO – In 26 jaar speelde het Nederlands Burgemeesters Elftal honderden gesponsorde wedstrijden. Hoe de uitslag ook was, de Leprastichting won altijd. Inmiddels hebben de mannen €525.000 bij elkaar gevoetbald. Ook burgemeester Van Oostrum doet mee.

Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting, komt vaak even kijken. ‘Weer of geen weer, aan enthousiasme geen gebrek. Lepra bestrijden vraagt om lange adem, die hebben de burgemeesters als geen ander laten zien. Zulke trouwe vrienden zijn goud waard voor de Leprastichting.

In die 26 jaar bezochten de burgemeesters ook lepraprojecten in Indonesië en Suriname. Jos Heijmans, aanvoerder van het elftal: ‘Het speciale welkomstlied bij ons bezoek aan de leprakolonie van de Estherstichting in Paramaribo staat ons in de ziel gegrift.’ Deze ontmoetingen inspireren de burgemeesters om door te blijven gaan met dit prachtige initiatief. De opbrengst wordt besteed aan de opsporing, genezing en revalidatie van leprapatiënten over de hele wereld. Dat is nog steeds hard nodig, want deze oeroude ziekte blijft levens verwoesten.

Jaarlijks worden er wereldwijd zo’n 215.000 nieuwe leprapatiënten gevonden. Als zij tijdig starten met de medicijnkuur, kunnen ze genezen zonder er iets aan over te houden. Maar als de leprabacterie de zenuwen eenmaal heeft aangetast, kan het leiden tot ernstige handicaps aan handen, voeten en ogen. Naar schatting zijn er 1,5 miljoen mensen met een handicap door lepra.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven