Het ‘Oale Höfke’ in Noordijk verplaatst

NOORDIJK – Het is een paradijs voor de tuinliefhebber, waar ‘vergeten groenten’ worden verbouwd, zoals het rattestaartje, het Heilig boontje, Mariaboontje en boomspinazie èn het is nu ook bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn. De nieuwe plek, naast het Haarhoes aan de Haardijk zorgt voor een betere bereikbaarheid, zodat het voor mensen met een wandelstok, rollator of rolstoel ook mogelijk is de tuin in te gaan en te bezichtigen.

De verhuizing is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranje Fonds en de gemeente Berkelland. Het Oranje Fonds draagt maar liefst 3700 euro bij en de gemeente Berkelland betaalt 650 euro mee. Naast de betere bereikbaarheid is ook de zichtbaarheid veel groter op de nieuwe locatie. Het Oale Höfke lag vorige jaren wat ‘verstopt’ en was vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Het vormde daarom niet één geheel met de andere ‘onderdelen’ van het hart van Noordijk, zoals het dorpshuis, de basisschool, de peuterspeelzaal en de sportzaal.

Dit jaar wordt het Oale Höfke daarom zo’n 100 meter verhuisd naar het perceel naast het dorpshuis en ligt dan aan de Haardijk. Dit zorgt ervoor dat het veel beter toegankelijk wordt voor allerlei partijen en meer doelen gaat dienen.
De verhuizing biedt de kans om het Oale Höfke nog meer op de kaart te zetten als ontmoetingsplek. Jong ontmoet oud: In samenwerking met de basisschool worden de leerlingen van de naastliggende Tormijnschool betrokken bij het zaaien en poten èn natuurlijk het oogsten van de groenten en bloemen.

Mensen die nieuw zijn komen wonen in het dorp ontmoeten mensen die al generaties lang in het dorp wonen. Als nieuwkomer kun je er makkelijker ’tussenkomen’ en je gezicht te laten zien. Autochtone bewoners ontmoeten nieuwkomers en bouwen zo samen aan een gezamenlijke participatiemaatschappij; oftewel: het Achterhoekse noaberschap. De doorstart van het Oale Höfke richt zich nog meer op betrokkenheid en saamhorigheid creëren.  Het samenwerken in de tuin zorgt voor het leren van en met elkaar….niet alleen over het telen van gewassen, maar vooral ook over elkaars leven.

Diverse wandel- en fietsroutes lopen langs de nieuwe plek voor het Oale Höfke. Door de betere zichtbaarheid zal het aantrekkelijker zijn om ‘zomaar’ de tuin in te wandelen en de andere tuinwerkers en/of tuinbewonderaars te ontmoeten. Het is een hof waar men op een rustige, besloten plek kan afspreken met elkaar, uitrusten, picknicken, lezen, kletsen, jeu de boules spelen op het naastgelegen terrein.

Zo’n 20 vrijwilligers werken op dit moment volop aan het inrichten van de nieuwe locatie. Een mooi landelijk hekwerk, een robuuste poort, picknicktafels en bankjes zullen het verblijf in de tuin voor jong en oud, meer en minder mobiel, heel aangenaam maken. Wat hetzelfde blijft is het enthousiasme waarmee de vrijwilligers de tuin onderhouden en bezoekers informeren over de groenten en bloemen.

Kortom: Het Oale Höfke biedt een aanvulling op het prachtige dorpscentrum. Het vormt een paradijs voor alle bewoners van Noordijk en omgeving, de schoolkinderen als ook bezoekers en toeristen, dat iets te bieden heeft en waar het aangenaam verpozen is.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven