ProWonen: 18 miljoen naar onderhoud

EIBERGEN – In 2015 investeert ProWonen ruim € 18 miljoen in onderhoud aan woningen. Hiervan is ruim € 11 miljoen gereserveerd voor groot onderhoud aan woningen; diverse onderdelen van de woning (zoals de keuken en badkamer) worden dan tegelijk vernieuwd. Regionale bedrijven schilderen in 2015 duizend woningen en plaatsen 375 nieuwe energiezuinige cv- ketels. Er wordt voor ruim € 1,7 miljoen aan reparaties door regionale aannemers en de servicedienst van ProWonen uitgevoerd.

”We vinden het belangrijk dat onze woningen betaalbaar zijn en een goede basiskwaliteit hebben. Daarom investeren we jaarlijks flink in onderhoud aan onze woningen”, aldus Henk Meulenkamp van ProWonen. ”Voordat we investeren kijken we kritisch naar de langjarige verhuurbaarheid van de woning. Want we weten uit diverse onderzoeken ook dat het aantal huishoudens in diverse dorpen in de Achterhoek vanaf 2020 krimpt. Bij oude woningen, met bijvoorbeeld één slaapkamer, kiezen we daarom voor sloop en niet voor onderhoud. We bouwen dan minder woningen terug die weer langjarig mee kunnen.” Naast het reguliere onderhoud investeert ProWonen flink in energiezuinige maatregelen in woningen (tot 2020 ruim € 30 miljoen). Naast de huur maakt de energierekening namelijk een groot deel uit van de maandelijkse uitgaven van huurders.

”Onderhoud aan liften, cv- installaties, tuinen, riool, schoonmaak en ga zo maar door. Jaarlijks hebben flink wat onderdelen in en om onze 8000 woningen, (zorg)gebouwen en garages onderhoud nodig”, vertelt teamleider beheer Rudi Goldewijk. ”ProWonen maakt hiervoor bij voorkeur gebruik van regionale bedrijven. Zo stimuleren we de regionale economie en die bedrijven zijn herkenbaar voor onze huurders. Bij een reparatieverzoek sturen we vaak onze eigen servicemedewerkers op pad of wordt er een werkopdracht gemaakt voor regionale aannemers. Onze servicemedewerkers zijn ook onze ogen en oren in de wijk. Ze kennen onze huurders en onze woningen goed.”

Goldewijk: ”Als klanten bellen met een reparatieverzoek, plannen we direct een afspraak zodat huurders weten waar ze aan toe zijn. Uit onderzoek weten we dat huurders dat waarderen. Maar communiceren over onderhoud is soms ook best lastig. Als wooncorporatie kijken we naar de korte, maar ook naar de lange termijn. Als wij twijfel hebben over de toekomstige verhuurbaarheid van een woning, denken we eerst drie keer na voordat we flink investeren. Want leegstand kost simpelweg geld. Onze huurders kijken begrijpelijkerwijs naar de korte termijn. In de praktijk wringt dat soms met elkaar.”

”Ook met werkzaamheden buiten aan de woningen, krijgen we regelmatig opmerkingen van onze huurders. Die werkzaamheden kunnen vaak alleen doorgaan bij droog weer. Als je als huurders rekent op de komst van bijvoorbeeld een schilder (en je neemt hiervoor een vrije dag), dan baal je als er geschoven wordt met de planning.”

Deel dit artikel:

5 gedachten over “ProWonen: 18 miljoen naar onderhoud”

  1. Leuke PR praat maar in de praktijk klopt er niks van een installateur kon bij ons zijn werk niet uitvoeren omdat er achterstallig onderhoud is zowel wij als installateur contact gehad maar er gebeurt niks. Nee huizen die gesloopt worden van een verfbeurt voorzien dat doen ze wel.

  2. Laat men eindelijk eens een keer de boerderijflats in Eibergen renoveren. Eind jaren ’70 gebouwd en nog NOOIT een renovatie plaatsgevonden. De appartementen kampen van tijd tot tijd stuk voor stuk met allerhande mankementen, die dan weer ’tijdelijk’ met kunst en vliegwerk verholpen worden.

    En te gek voor woorden anno 2015: er zit niet eens dakisolatie in (!!!) en de muurisolatie is minimaal. Gevolg: hoge energierekeningen voor de wintermaanden (je tocht er letterlijk weg) en ’s zomers – bij een graadje of 25 – is het alsof je er in een braadpan woont. De temperatuur op de bovenste etages loopt dan al snel op tot dik boven de 30 graden en wat je ook doet, je krijgt het niet koeler. Probeer dan ’s nachts nog maar eens te slapen …..

  3. Nee mooie appartementen slopen aan de Meijersveldweg en de koeweidedijk (oud bejaardencentrum) dat is de oplossing!!! Mensen willen gehuurd wonen en ook graag daar, maar nee Prowonen heeft vast gesteld dat dit alleen voor 55+ is. Maak er woningen van 30+ van en je hebt ze zo weer vol. Beide staan er max 25 jaar. Onzin die te slopen.

  4. Helemaal eens met Jeroen! Tijd voor renovatie van de boerderijflats! Zowat alles is enkel glas, niet geïsoleerd, bijna geen verfbeurtje gezien. Helemaal niet meer van deze tijd. Verrotte kozijnen. En kan wel meer opnoemen, dit geldt voor flat aan koningsbult. Bij kennissen aan het wenneker, precies hetzelfde probleem. En idd, stoken in winter heeft geen enkele zin, muren en dak tochten gewoon letterlijk! Prowonen ga eens investeren hierin!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven