Boerderij wordt een evenementenplek

GELSELAAR – De markante boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar bruist deze zomer van bijzondere activiteiten voor een breed publiek: Achterhoekse avonden, een dubbelexpositie, dichters op de delle, een bakfestijn en een jongerenevenement. Onder de naam Bie Winkels! organiseert een projectgroep deze activiteiten. ‘Bie Winkels’ speelt zich voor het grootste deel af op de hoek van de Dorpsstraat en de Schoolstraat, in de schuur tegenover café Florijn. Dit gebouw mag vooruitlopend op de definitieve bestemming van de monumentale boerderij al worden benut om het dorp aan nieuwe ontwikkelingen te helpen. Gelselaar heeft de nieuwe activiteiten te danken aan de oudste en laatste boer van de dorpskern, Jan Ruiterkamp, die hier al 88 jaar woont. Om zijn eeuwenoude boerderij te behouden voor het dorp bracht hij deze onder in een stichting, waar hij zelf nog voorzitter van is. Deze stichting riep een projectgroep in het leven voor het organiseren van culturele activiteiten.

Naast twee toekomstige bestuursleden van de stichting (Rita Bakker en Arend Heideman) zijn twee actieve en ideeënrijke inwoners deel uit van deze werkgroep: Marjan Groenhout en Jan Buist. De projectgroep kwam al snel tot de conclusie dat een beschermd dorpsgezicht Gelselaar kansen biedt. Dit zou het dorp naast ander genot op den duur ook werk op moeten leveren. Vanuit deze gedachte zijn plannen gemaakt. Om geen tijd te verliezen zetten ze deze zomer al eerste stappen.

Een dubbelexpositie met allerlei activiteiten er omheen vormt in juni de aftrap voor Bie Winkels! Van zaterdag 20 juni tot en met zondag 5 juli (dan is ook de ganzenmarkt) tonen in de schuur van Winkels twee nauw met het dorp verbonden oud-inwoners hun schilderijen: Hendrik Willem Heuvel en Jan (Harmen) Kolkman. Met een genoeglijke Achterhoekse avond in de vorm van dichters op de delle (Derk Jan ten Hoopen en Frits Kolkman) en live muziek wordt op zaterdagavond 20 juni hun expositie geopend. Vooraf is er die zaterdag ’s middags al een workshop gedichten schrijven.

Twee leden van de projectgroep organiseerden vorig jaar al een Achterhoekse avond in Gelselaar, die toen op het laatste moment moest wijken voor een wedstrijd op tv van het wereldkampioenschap voetbal. Zij houden dit festijn nu alsnog, op zaterdagavond 27 juni. Dan treedt op het terras van café Florijn de troubadour André van Gessel op. Deze avond is ook de expositie open. Op woensdag 26 augustus kunnen inwoners, streekbewoners en toeristen in het dorp genieten van Heel Gelselaar bakt, waaraan 45 liefhebbers direct deel kunnen nemen.

Voor wie niet zelf bakt zijn er nevenactiviteiten. Voor zaterdag 19 september is een jongerenevenement gepland dat in nauw overleg met hen wordt georganiseerd: Boeren Beauty vuur deerns en jongs, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

A

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven