Struinen met Truus: Op bezoek bij Hilda Haselberg

Ik was op bezoek bij Hilda Haselberg in Ruurlo, wat een veelzijdige vrouw. Ze wil ook mee gaan doen met de kunstwedstrijd in de gemeente Berekelland. Met als thema: zo zie ik Berkelland. Hilda is een vrouw met heel veel hobby’s, heel veel dingen heeft ze al gedaan, van glas in lood dingen maken voertuigen beschilderen.  Portemonneetjes breien ,echt teveel om op te noemen. In haar huis in Ruurlo zijn dan ook veel mooie dingen te zien. Ook zingt ze in een band en is ze regiseuse bij het openluchtspel in Borculo. Maar op dit moment vind ze vooral Drybrushpainting heel erg leuk. Het is een schildertechniek waarbij mee een droge kwast met verf op aquarelpapier wordt geschilderd. Dus olieverf wordt niet verdund met terpentine, acryl en niet met water. Ze wil die emotie in haar schilderijen en tekeningen overbrengen naar de kijker. Mensen zijn voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.

Ze schildert mensen zoals ze echt zijn. De onverbiddelijke realiteit verhult niets. Soms is dat confronterend, maar het is altijd eerlijk. De vergankelijkheid van het leven. Begonnen met gedetaìlleerd aquarelleren en heeft zich als autodidact ontwikkeld door veel workshops te volgen en door het vele tekenen en schilderen. Ze geeft ook les, en veel leerlingen zeggen, dat kan ik niet. Nou we beginnen gewoon zegt ze dan. En dan zien we het wel, want de leerlingen moeten het in de eerst plaatst leuk vinden zegt ze, en meestal zijn de leerlingen erg verbaast wat ze kunnen.

Ze doet mee met met de kunstwedstrijd in Berkelland om te zien en te horen te krijgen wat mensen van haar schilderijen vinden, daar is ze heel erg benieuwd naar. En leuk dat het een keer kan. Hilda ik wens je veel succes, en nog bedankt voor je spontane actie dat ik een ring mocht uitzoeken die je had gemaakt van fietsen banden en knopen.

Foto’s Truus Stotteler:
[maxgallery id=”73593″]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven