Lening voor aanleg glasvezel buiten kom

EIBERGEN – Het college van B&W vraagt de gemeenteraad op 8 december of zij het college opdracht wil geven een leningsovereenkomst met CIF uit te werken. Een lening onder marktconforme condities van maximaal € 5 miljoen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Berkelland.

CIF (Communication Infrastructure Fund) heeft een plan gemaakt om een glasvezelnetwerk uit te rollen in het buitengebied van de gemeente Berkelland. Het plan volgt op de eerdere uitrol van glasvezel door CIF in grote delen van de voormalige gemeente Borculo. Ook in de Twentse buurgemeenten van Berkelland legt CIF in samenwerking met Cogas nu een glasvezelnetwerk aan. Hierdoor ziet CIF kans om ook de inwoners van het Berkellandse buitengebied aan te sluiten op glasvezel. Om dit te kunnen realiseren vraagt CIF aan de gemeente Berkelland een lening onder marktconforme condities.

Wethouder Han Boer ziet het verzoek van CIF als dé kans op glasvezel voor de bewoners van ons buitengebied: “Met het verstrekken van een lening aan CIF wordt aanleg van glasvezel in het buitengebied op korte termijn mogelijk. Al vanaf 2008 zet Berkelland zich in voor breedband in het buitengebied. Snel internet is een absolute noodzaak voor een leefbaar buitengebied en ligt nu binnen handbereik. Snelle verbindingen zijn zeer belangrijk voor ondernemers, scholen, het verenigingsleven, thuiswerkende inwoners en studenten, natuurlijk zorg op afstand maar ook voor dagelijks en recreatief gebruik”.

CIF is van plan glasvezel aan te leggen wanneer minimaal de helft van de bewoners van het buitengebied een abonnement afneemt. De daadwerkelijke aanleg zal in de maanden daarna kunnen plaatsvinden. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 wil CIF de bewoners een aanbod kunnen voorleggen. Het aanbod is concurrerend met het huidige aanbod van een abonnement met tv, internet en bellen (triple play) in het buitengebied. Het aanbod zal naar verwachting voor 95% van de bewoners gelden. Voor de resterende circa 5% van bewoners, die geen gebruik kunnen maken van het standaard aanbod, zal CIF een maatwerkoplossing aanbieden. In aanvulling op de aanleg in de buitengebieden onderzoekt CIF de mogelijkheden om ook de bedrijventerreinen te verglazen.

Om te komen tot de aanleg van glasvezel in het buitengebied zijn meerdere plannen en verschillende constructies aan de orde geweest. Samen met de provincie en Achterhoekse gemeenten is hard gewerkt aan een oplossing en is veel gelobbyd bij Economische Zaken en Europa. Dit heeft ook in de markt tot reuring en beweging geleid. Het verzoek dat CIF nu doet aan Berkelland is daar een voorbeeld van.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: “Ik ben blij voor de inwoners van het buitengebied van Berkelland. Ik zie het als een goede stap in het gezamenlijke proces naar breedband in de Achterhoek.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven