Politie: ”Extra fietsverlichtingscontroles”

BORCULO – “Stop! Val jij op?” Dit is tijdens de donkere wintermaanden het thema van de fietsverlichtings- campagne in Berkelland. Door middel van diverse acties onder jongeren wordt door de politie aandacht gevraagd voor fietsverlichting. Tijdens de donkere wintermaanden is het vaak mistig of regenachtig. Het zicht wordt slechter. In dit soort weersomstandigheden krijgen veel fietsers haast. Die combinatie maakt ze extra kwetsbaar in het verkeer. Goede fietsverlichting wordt dan belangrijk voor jouw veiligheid. Automobilisten en andere weggebruikers zien fietsers met licht sneller. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of niet botsen. Met licht kom je veiliger thuis.

Ronald Prigge: ”Elk jaar doen we als politie mee aan de fietsverlichtingscampagne. Samen met de betrokken gemeenten en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV Oost-Nelderland) organiseert ook dit jaar acties om onder fietsers aandacht te vragen voor goede verlichting. Het promotieteam voert acties uit op scholen en in drukke gemeente-centra. Fietsers met werkende verlichting krijgen een beloning. Ook maak je kans op prijzen via Facebook. Bij fietsers zonder werkende verlichting worden nieuwe lampjes gemonteerd.”

”Tijdens de campagne letten we als politie extra goed op fietsverlichting. Vanaf 1 december gaan we in de gemeenten van Achterhoek Oost (Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre en Aalten) daadwerkelijk bekeuren. Voorkom dus een boete en zorg dat je zichtbaar bent. Vroeger moest verlichting aan de fiets vastzitten. Tegenwoordig mag je ook losse lampjes gebruiken. Een setje (wit voor, rood achter) kost in de winkel ongeveer € 5,-. Ruim tien keer minder dan het boetebedrag van € 55.”

De regels rond fietsverlichting: Vóór een witte of gele lamp, achter een rode. Losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen alleen op het bovenlichaam of aan je kleding, tas of rugzak bevestigd worden. De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen. Lampjes moeten continue branden en mogen niet knipperen. Andere verplichte fietsonderdelen: Rode achterreflector. Pedalen met gele reflectoren. Wit of geel reflecterende banden of wielen en fietsbel.

Tot eind februari gaat het Ik val op-campagneteam op bezoek in zo’n 35 gemeenten binnen Gelderland en Overijssel. Wil je weten of het Ik val op-campagneteam waar de acties uitgevoerd worden of ben je benieuwd naar de foto’s en filmpjes van de acties? Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/gelderlandveilig of www.facebook.com/overijsselveilig.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven