Grootste handwerktentoonstelling ooit

EIBERGEN – In de oude, vroegere boerderij’ t Vunderink is sinds kort een oude landbouwwerktuigen museum gevestigd. Een groep vrijwilligers is volop bezig de verkregen werktuigen te renoveren. Voor de kleine spullen, die nog in dozen staan zal in de toekomst de zolder gebruikt worden, maar deze zal eerst vernieuwd moeten worden en een lift geplaatst. Om hiervoor geld te verkrijgen is Rikie Oltwater-Langelaar benaderd om haar immense collectie handwerk in een tentoonstelling onder te brengen. Er is sprake van de grootste tentoonstelling ooit, door één persoon gemaakt. Rikie Oltwater treed niet graag op de voorgrond , ze heeft 54 jaar
rustig aan haar uitbreiding van de collectie gewerkt.

Er zijn op de tentoonstelling 120 borduurwerken in lijst opgehangen, 52 kussens, die in een antieke stortkar worden gepresenteerd, 12 patchwork kleden, dekbedden voorzien van verschillende borduurwerken, tientallen kleine franse Biscornu kussentjes en nog veel kleine spullen. De twee poppenhuizen heeft ze thuis gelaten, maar de vloerkleedjes laat ze wel zien, alles samen bestaan deze kleedjes uit anderhalf miljoen steken (750000 kruisjes) Veel van het getoonde werk is door de jaren heen weggeven en voor de tentoonstelling even terug gevraagd. Haar laatste borduurwerk waar ze ruim 500 uur aan heeft gewerkt, de Haaksbergse Oostendorper watermolen wil ze schenken aan haar favoriete voetbalclub FC Twente. De hoogste bieder (niet onder de €1000,00) zal eigenaar worden van een uniek exemplaar waar geen tweede van gemaakt zal worden.

Het borduurwerk blijft tot het einde van de tentoonstelling (10 Juli 2016) te bezichtigen samen met de prachtig geborduurde voorstelling van het Vunderink, die in de toekomst in het Horeca gedeelte van Shortgolfbaan komt te hangen. De tentoonstelling is van woendag t/m zondag open. Op wo/do/vrijdag is de borduurster Rikie, zelf aanwezig.

De toegangsweg vanaf de N18 langs restaurant Grandplaza is voor auto’s kort geleden afgesloten, men moet even omrijden via de Needseweg om de Vunderinklaan 3 te bereiken in Eibergen. Vanaf Haaksbergen voor het bord Eibergen rechts (Needseweg) eerste weggetje links.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven