Grondruil tussen gemeente en Twickel

BORCULO – Het ontmoetingscentrum ‘Het Hof’ in Borculo wordt verkocht aan stichting Twickel. Het gaat om het gebouwencomplex aan de Hoflaan 3-5 inclusief de nevenruimten en het erf. De verkoop van het gebouwencomplex maakt onderdeel uit van de grondruil die plaatsvindt op sportcomplex “De Wildbaan” in Borculo. Deze grondruil is zeer gewenst omdat de eigendommen van zowel de gemeente als de stichting Twickel daar erg versnipperd zijn. Op basis van de nieuwe eigendomsgrenzen sluit de gemeente een nieuwe erfpachtovereenkomst met de stichting Twickel. Dit is gunstig voor de verenigingen die door de nieuwe looptijd van 20 jaar meer zekerheid krijgen voor het doen van investeringen en voor de gemeente is dit gunstig omdat de jaarlijks af te dragen erfpachtcanon is verlaagd van 24.537,50 euro naar 15.100 euro per jaar. Dit gaat in op 11 november 2016 en staat voor 10 jaar vast (was eerst 3 jaar).

Rijksmonument Slot Borculo
De stichting Twickel heeft deze grondruilovereenkomst gekoppeld aan de aankoop van de gebouwen en ondergrond aan de Hoflaan 3-5 in Borculo. Dit perceel grenst aan het sportcomplex ‘De Wildbaan’. Daarnaast is de stichting Twickel geïnteresseerd in de aankoop van Hoflaan 3-5 vanwege de cultuurhistorische waarde van het gebouwen en de locatie. Het grootste gedeelte van de kelders, fragmenten van de buitenmuren en een deel van de onderbouw van de donjon zijn restanten van het Slot Borculo en aangewezen als Rijksmonument.

Huurovereenkomst stichting Betula
Op basis van taxatie is de verkoopprijs van het perceel en de gebouwen vastgesteld op 360.000 euro. Omdat de stichting Betula huurder is van de gebouwen, vindt de verkoop plaats in gehuurde staat. De huurovereenkomst gaat dan ook over op de stichting Twickel. De verkoop van het pand Hoflaan 3-5 past bij de doelstelling van de gemeente Berkelland om gemeentelijke eigendommen te beperken.

De gemeenteraad kan nog eventuele wensen en bedenkingen aan het college van burgemeester en wethouders kenbaar maken.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven