Gemeente: Hoe gaat het met onze boeren?

BORCULO – De gemeente Berkelland wil graag weten hoe het gesteld is met de vitaliteit van (agrarische) ondernemers en de kwaliteit van onze erven in het buitengebied. Daarom start zij met een project om een beter beeld te krijgen wat er leeft bij de ondernemer en agrariër en of er specifieke zorgvragen zijn. Er is €27.630 uitgetrokken voor een eerste inventarisatieronde bij ondernemers met een varkenshouderij.

De gemeente Berkelland kent een groot buitengebied met veel actieve agrariërs. Deze agrariërs kennen hun eigen uitdagingen en problemen. Onderzoek onder agrariërs in andere gemeenten leert dat deze doelgroep behoefte heeft om zorgvragen- en problemen die gerelateerd zijn aan het werk dat zij doen, te kunnen bespreken met een professional. Ook onder ondernemers in het MKB leeft deze behoefte. Daarom start Berkelland met een preventieproject voor ondernemers om die specifieke zorg- en vraagbehoefte in kaart te brengen.

Keukentafelgesprekken
De komende tijd worden ondernemers met een varkenshouderij in Berkelland benaderd of zij een vertrouwelijk gesprek met een deskundige op prijs stellen. Ondernemers en gezinsleden krijgen vervolgens de gelegenheid om met een professional de persoonlijke situatie te bespreken. Daarnaast vindt er een inventarisatie plaats gericht op ideeën en opties die ondernemers zien om te werken aan een sector met een meer duurzaam perspectief.

Na deze eerste fase is duidelijk welke begeleidingstrajecten de bezochte deelnemers nodig hebben. In het vervolgtraject zal besloten worden hoe en wanneer de begeleiding zal plaatsvinden. Dan is het ook de bedoeling dat de groep wordt uitgebreid met ondernemers met een veehouderij en ondernemers die actief zijn in het midden- en kleinbedrijf.

Samenwerking
Voor het project is een werkgroep gevormd met deelnemers van diverse partijen uit het gebied. Voormekaar, LTO, ROZ, agrarische coaches, NVWA, gebiedsteam en Stimuland zijn hierbij betrokken.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven