Start sloop appartementen ”de Beuk”

NEEDE – Op maandag 27 maart start voorbereiding van de sloop van de 36 appartementen in de Beuk aan de Meijersveldweg in Neede. De appartementen in De Els aan de Koeweidendijk blijven nog staan en worden waarschijnlijk in 2019 gesloopt. Omdat alle appartementen in de Beuk al leeg staan, wordt er een half jaar eerder dan gepland gestart met de sloop.

Minder kleine huurwoningen voor langjarige gezonde Needse woningmarkt
In De Beuk en De Els was al langere tijd sprake van structurele leegstand. ProWonen zag dat er een te groot aanbod in Eibergen en Neede is aan huurwoningen met één slaapkamer. Het aantal reacties hierop was gering en het aantal weigeringen groot. Hierdoor was de verhuurbaarheid van woningen met één slaapkamer al langere tijd niet goed, waardoor ProWonen leegstand verwacht. Om vraag en aanbod in het woningbezit van ProWonen in balans te brengen in Eibergen en Neede en structurele leegstand te voorkomen, nam ProWonen in november 2014 de ingrijpende maatregel voor de sloop.

Herhuisvesting is goed overleg verlopen
Ondanks het verdriet en het onbegrip over de gedwongen verhuizing, is er ook tevredenheid over een passende andere woning en de financiële vergoeding voor het verhuizen en de inrichting van de nieuwe woning. “We kunnen ons goed voorstellen dat bewoners niet altijd begrepen waarom ze moesten verhuizen. Het appartement was immers technisch prima in orde. Bovendien hebben we door dit besluit de sociale structuur overhoop gehaald en moet men nu vertrouwde buren missen. Zeker voor mensen op leeftijd valt het zeker niet mee om nog een keer opnieuw te beginnen in een vreemde omgeving”.

 Andere wensen en krimp
“Er zijn diverse redenen voor de afnemende verhuurbaarheid van huurwoningen met één slaapkamer in Eibergen en Neede”, vertelt directeur Henk Meulenkamp van ProWonen. “In deze twee kernen is in het verleden relatief veel gebouwd voor alleenstaande jongeren en ouderen. De woonwensen van deze doelgroepen zijn gewijzigd. Het aantal jongeren neemt af en we zien de trend dat jongeren later naar een zelfstandige woning verhuizen. Ouderen zijn zeer honkvast en blijven het liefst in hun eigen woning wonen. Wie toch verhuist, kiest een woning met minimaal twee slaapkamers dichtbij het centrum en voorzieningen. Tot slot houden we rekening met de huishoudenskrimp op termijn. We zien nu al leegstand in kleine appartementen in Eibergen en Neede.”

Het goede doen voor Neede
Wethouder Patricia Hoytink-Roubos:”Ik begrijp dat de sloop van deze gebouwen geen leuke boodschap is geweest voor de oud bewoners van deze appartementen. Ook geldt dat van leegstand en uiteindelijk verpaupering in het dorp niemand beter van wordt. Als gemeente willen wij het goede doen voor Neede. Dat betekent dat we de juiste woningen toevoegen en de leefbaarheid in Neede willen behouden. En bij verantwoordelijkheid nemen hoort ook er staan als er niet zo feestelijk nieuws te melden is”.

Bijsturen voor een gezonde woningmarkt
De komende tien jaar neemt ProWonen daarom geleidelijk woningen uit de markt. Bijsturen vraagt om een juiste timing. ProWonen wil verloedering voor zijn, maar ook niet te vroeg woningen slopen, zodat er teveel druk op de woningmarkt ontstaat. Met gemeente Berkelland wordt besproken welke invulling op die locaties gewenst is

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven