Molens in Berkelland open voor publiek

EIBERGEN – Al zo’n 43 jaren wordt in het tweede weekend van mei de Nationale Molendag gevierd. Een groot aantal van de Nederlandse molens is dan open voor het publiek. Deze Nationale Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. En al hebben de meeste molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de blauwe Molendag-vlag. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.
Op zaterdag 13 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumsche watermolen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoeken bakken. Ze worden gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier rondleiden waarbij ze  vertellen over de molen, de maalderij en het pelwerk. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt. De Piepermolen zal – uiteraard alleen bij voldoende wind – in actie komen. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen vertellen. Bovendien zal de folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” de dag opluisteren, te weten om 11.30 uur en om 13.30 uur. Dit jaar is niet alleen een lokale markt georganiseerd, maar voor het eerst, een bloemenmarkt. Werd die markt voorheen nog georganiseerd door de Rekkense vrouwen onder het motto “Samen een Moederdag”, nu is deze in handen van de Vrienden van de Piepermolen. Hier kunt u verschillende tuinplanten kopen en heeft u tevens de gelegenheid om een Moederdaggeschenk in de vorm van bloemen of een plant te kopen. Als gebruikelijk is ook de Wild Beheers Eenheid weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.

De magen zullen in Rekken natuurlijk weer gaan knorren als men daar de vers gebakken (spek-)pannenkoeken ruikt. Ze zijn kosteloos beschikbaar om te proeven. En in de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Wees er vlot bij, want u weet het aloude molenspreekwoord luidt: “Wie het eerst komt, het eerst maalt!
Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens passeert en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen. Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.

Kort na Nationale Molendag zal de inmiddels gesloopte vervallen berging achter de Piepermolen vervangen worden door een nieuw exemplaar dat passend is bij de monumentale windmolen. Noodzakelijkerwijs moest de fraaie kersenboom die was aangetast door de zwavelzwam, verwijderd worden. Daarmee kwam tevens plaats vrij voor de nieuwe berging. Met middelen van de Stichting Eibergse Molens, de Vrienden van de Piepermolen en hopelijk een bijdrage uit de regeling “Hart voor de Achterhoek” van de Rabobank en de inzet van meerdere Rekkense vrijwilligers hoopt de molenstichting de nieuwbouw te bekostigen.

Aan allen die de Piepermolen een goed hart toedragen wordt daarom gevraagd om in het kader van de Rabo-actie punten toe te kennen aan dit initiatief dat onder de naam “Stichting Eibergse Molens” voor deze actie is aangemeld.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven