‘Koei’n kiek’n’ bij familie Hanselman

BELTRUM – Op vrijdagmiddag 7 juli is van 13.00 uur tot 16.00 uur Koei’n Kiek’n op het melkveebedrijf van de familie Hanselman, Baksweg 4 in Beltrum. Belangstellende collega veehouders zijn doorlopend van harte welkom om tussen 13.00 uur en 16.00 uur te komen kijken naar de prestaties van de Fleckvieh kruislingen op dit bedrijf.
Bayern Genetik organiseert overal in den lande praktijk bijeenkomsten om veehouders kennis te laten maken met Fleckvieh. Het ras Fleckvieh komt uit Beieren in het zuiden van Duitsland.

Fleckvieh kenmerkt zich door een bijzonder goede diergezondheid. De uitstekende vruchtbaarheid en uiergezondheid en het natuurlijk weerstandsvermogen van de dieren brengt de veeartskosten met ruim de helft terug. Vandaar dat steeds meer veehouders hun koeien inkruisen met een sterke Fleckviehstier. Omdat Fleckvieh een dubbeldoelras is past het perfect op de gespecialiseerd Nederlandse melkkoe. Wat aantallen betreft is Fleckvieh inmiddels het tweede ras van Nederland geworden.

Jarenlang heeft Joop Hanselman goed geboerd met zijn zwartbonte koeien. Hij verkocht zelfs stiertjes aan de ki. “Maar op het laatst moesten de koeien steeds meer op hun tenen lopen. Ze waren niet sterk genoeg en kregen allerlei mankementjes. Daarom ben ik in 2004 overgestapt op Fleckvieh. Om de koeien meer kracht te geven. Sinds ik Fleckvieh kruislingen melk gaat het gemakkelijker. Bovendien is de vruchtbaarheid is flink verbeterd. Vaak is de koe alweer tochtig terwijl het kalf nog niet eens verkocht is”, zegt Joop Hanselman

Ook Willy Leferink, melkveehouder uit Nieuw Zeeland is op deze middag op het bedrijf van Joop Hanselman aanwezig. Willy komt van geboorte uit Ruurlo en woonde in de buurt van de boerderij van de fam. Hanselman. Leferink vertelt over de ontwikkelingen van Fleckvieh in Nieuw Zeeland.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven