Obs Markvelde gaat 1 augustus fuseren

MARKVELDE – Per 1 augustus a.s. fuseren de beide basisscholen van Diepenheim, obs Markvelde en obs Stedeke. Beide scholen vallen onder het bestuur van Openbaar Primair Onderwijs Hof van Twente. De fusie vindt plaats vanwege het dalende leerlingaantal van obs Markvelde. Bij de volgende leerlingtelling op 1 oktober 2017 dreigt dit aantal op of net onder de 23 uit te komen. Dat zou bij de laatste optie betekenen dat de school volgend jaar haar deuren zou moeten sluiten.  Bestuur, medezeggenschapsraad, team, ouders en bewoners in de buurtschap Markvelde willen graag zo lang mogelijk het bestaande onderwijsaanbod houden op de locatie van obs Markvelde, waarvan het voedingsgebied zich uitstrekt tot aan de kernen van Diepenheim, Hengevelde en vooral Neede. Met deze fusie wordt gepoogd zo lang mogelijk aan deze wens te kunnen voldoen.  Door de fusie aan te gaan met obs Stedeke wordt obs Markvelde een dislocatie van obs Stedeke. Dat betekent dat obs Markvelde als lespunt open kan blijven, ook als het leerlingaantal onder de wettelijke opheffingsnorm van 23 zou zakken.

Mocht het aantal leerlingen op enig moment zo gering worden, dat het pedagogisch –didactisch en/of financieel niet langer verantwoord is deze open te houden, dan heeft het bestuur op deze manier de komende jaren de regie zelf in handen. Het bestuur komt door de fusie in aanmerking voor fusiefaciliteiten om voorlopig onderwijsmiddelen en behoud van werkgelegenheid voor het personeel te kunnen bekostigen.

Voor volgend schooljaar wordt op locatie Markvelde gestart met dezelfde leerkrachten, volgens het eigen onderwijsconcept en nieuwe leerlingen kunnen gewoon aangemeld worden. In het komend schooljaarvinden wel gesprekken plaats om toe te werken naar een vorm van samenwerking met betrekking tot administratie, harmonisatie van het schoolplan 2019-2023 en vorming van een gezamenlijke medezeggenschapsraad.

De aanleg van de bijna aangesloten glasvezelkabel en de samenwerking met de  excellente school Stedeke bieden kansen om de kwaliteit van het onderwijs nog verder te verbeteren. Beide scholen behouden hun gebouw, geografisch verandert er niets en de variatie aan onderwijsaanbod zal blijven bestaan. De scholen zijn conceptueel onderscheidend en blijven dat ook.

Het Plusz-concept van obs Markvelde is de basis voor het onderwijs dat wordt gegeven; Plezier, in het leren van en met elkaar, Leerlinggericht, in het geven van extra aandacht, Uitdagend; toegerust zijn voor de 21e eeuw, Sociaal; rekening houden met elkaar waarbij groot klein helpt, en Zelfstandigheid; in het leren plannen en initiatieven nemen.
Persoonlijke aandacht, geborgenheid en omzien naar elkaar zijn begrippen van grote waarde voor het team en worden door de kinderen, betrokken ouders en de inwoners van de buurtschap dan ook zeer gewaardeerd. Kortom de ideale, kleinschalige en flexibele leeromgeving met het groene Zevensprongplein, kosteloze tussenschoolse opvang, mogelijkheid tot naschoolse opvang en oudpapier inzameling voor o.a. schoolreizen en schoolkamp naar Terschelling en nog veel meer.

Obs Markvelde, een parel in het landschap van Twente, wil op deze manier nog jaren het basisonderwijs verzorgen voor de kinderen uit de buurtschap en de wijde omgeving.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven