Programma monumentendag is rond

GELSELAAR/EIBERGEN – De programmering voor Open Monumentendagen in Berkelland (OMB) is rond. “Echt leuk en origineel hoe op het thema van 2017, Boeren, burgers en buitenlui wordt ingehaakt. Met de zogenaamde specials zijn locaties geopend die veelal niet toegankelijk zijn voor publiek. Maar op zaterdag 9 en zondag 10 september juist wel”, vertelt Roy Oostendorp, erfgoedadviseur voor de gemeente en lid van het comité (OMB). “Nieuw is dit jaar dat een groot aantal locaties ook op zondag te bezoeken zijn. Dit is bewust. We willen met name gezinnen de kans geven op zondag deze monumenten en bijzondere locaties te bezoeken” legt Oostendorp uit. Comitélid Wim Giesbers heeft voor Rekken een speciale fietstocht uitgezet met locaties die bezocht kunnen worden. Het is gelukt om alle bezoekpunten te koppelen aan het thema. De ene keer is het een boerenerf, dan weer het plaatselijke volksfeest met het dahliacorso of de grenspalen met Duitsland en Haaksbergen. Echt een boeiende tocht door de natuur, die zelfs over de landsgrens gaat” vertelt Giesbers enthousiast.

“Speciaal voor Open Monumenten weekend is een expositie georganiseerd rond het thema van dit jaar met regionale kunstenaars gecombineerd met archeologisch materiaal van Borculo. Op zaterdag en zondag is deze tentoonstelling te bekijken in de Weemhof in Borculo” laat Trudy Altink weten.

De Heerlijkheid Borculo werd bestuurd door de Heren van Borculo, die resideerden op het kasteel te Borculo. “Op 9 september wordt een bronzen 3D maquette onthult van het kasteel uit de 17e eeuw aan de Hoflaan in Borculo. Ook is de expositie over de geschiedenis van de stad en de Heerlijkheid te bekijken in de Joriskerk. Tussen 12.00 en 16.00 uur worden er rondleidingen gegeven” vertelt Altink.

In Neede bieden Mascha en haar man Harald bezoekers de gelegenheid om een kijkje te nemen op de Mariahoeve. Het voormalige woonhuis van dichter Gerrit Achterberg.

Zondag kan op het erf van burgemeester Joost van Oostrum aan de Haarweg rond de Bentheimer put uit 1771 koffie worden gedronken. Hij stelt zijn tuin open als echte ‘burger’vader en maakt graag een praatje.

Ook op zondag zal op boerderij ‘de Klooster’ in Ruurlo Herman Geerligs alles vertellen over dit prachtige erfgoed. “Echt een bijzondere plek in Ruurlo. Helemaal omdat de eigenaar alles zelf heeft gerenoveerd. Zelfs de oude oven is nog intact” vertelt Ina Hummelink van de Historische Vereniging Ruurlo.

Vrijdag 8 september om 15.00 uur is de officiële opening van Open Monumentendagen Berkelland in het prachtige dorpscafé Florijn van Gelselaar. “Deze opening is door een ieder bij te wonen, maar wel even vooraf aanmelden via e-mail” [email protected] verzoekt Oostendorp. Berkellanders worden opgeroepen om hun favoriete vrijwilliger, eigenaar, schrijver of professional uit hun gemeente die zich inzet voor erfgoed te nomineren. “Dit kan heel eenvoudig. Een berichtje met info over de genomineerde naar eerder genoemd e-mailadres” legt Trudy Altink uit. Het programma voor het tweede weekend in september is te vinden in de speciale programmakrant die eind augustus in Berkelland wordt verspreid of op www.openmonumentendag.nl/gemeente/berkelland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven