Survival Beltrum op zondag 7 januari

BELTRUM – Het is bijna zover, zondag 7 januari 2018 is de 29ste editie van de survivalrun in Beltrum. Ook dit jaar mag de organisatie Stichting Survival Beltrum (SSB) rekenen op een recordaantal deelnemers. Bijna 1400 atleten uit binnen en buitenland staan aan de start op het Mariaplein in Beltrum. Dit jaar verschijnen zelfs 400 survivalrunners aan de start van de lange afstandsrun van 21 kilometer. Een nieuw hoogtepunt voor SSB. Daarnaast lopen ook deelnemers uit Zweden, Duitsland, België en zelfs Australië de survivalrun op 7 januari. Net als in de voorgaande jaren ligt de focus in Beltrum op de lange afstand. Over een parcours van ruim 21 kilometer. Met maar liefst 61 hindernissen in het ruige Achterhoekse landschap, is het afzien geblazen voor de survivalrunatleten. Alleen of als koppel zwoegen ze over het ruige terrein. Voor wie iets minder fanatiek is, loopt de halve run van ongeveer 14 kilometer. Vooral op de laatste paar kilometers krijgen de deelnemers nog een flink aantal pittige hindernissen voor de kiezen.

Favoriet is en blijft de groepsrun, waar vier deelnemers elkaar over de hindernissen helpen. Vooral voor sportievelingen, die niet veel ervaring hebben met de survivalrunsport, is dit de kans om kennis te maken met survivalrun. En onder de auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland (SBN) houdt SSB elk jaar een wedstrijd voor de lange afstandrun. Een parcours voor atleten die duur, kracht en souplesse bezitten.

Bakermat
Misschien is het niet bij iedereen bekend, maar in het dorp Beltrum ligt de bakermat van de survivalrunsport. Wie had kunnen bedenken dat een paar sportieve ‘gekken’ uit Beltrum een tak van sport zouden uitvinden, die anno 2018 maar liefst 14.000 leden telt. Allemaal vallen zij onder de vleugels van de landelijke sportkoepel Survival Bond Nederland (SBN). Dat de survivalrunsport serieus wordt genomen blijkt, want sinds 2016 is de SBN aspirant-lid van NOC*NSF

Jeugd
Ook de jeugd is weer van de partij. Voor hen is een speciaal kindvriendelijk parcours gebouwd over een afstand van ongeveer 7 kilometer. Ouders en/of verzorgers lopen het hele parcours mee als begeleider met de kids in de leeftijd van 8 tot en met 9 jaar. De jeugdafdeling binnen SSB kent ondertussen al ruim 80 fanatieke survivalrunatleetjes, die trouw elke zondag keihard trainen in het trainingsbosje in Beltrum. Dat belooft wat!

Wat is survivalsport?
De sport is in de jaren negentig ontstaan toen een paar fanatieke hardlopers tijdens het uitzetten van de slipjacht in Beltrum bedachten dat lopen over onverharde wegen en bijna ondoorgaanbare paden een leuke uitdaging zou zijn. Nu ruim 29 jaar later is de sport geprofessionaliseerd. De Survivalrun Bond Nederland (SBN), met de bekende oud-judoka en olympieër Mark Huizinga als voorzitter, reguleert het wedstrijdsysteem en ondersteunt trainings- en wedstrijdlocaties.

De survivalrun is een combinatie van kracht, duurvermogen, coördinatie en behendigheid. Lopen is een belangrijk onderdeel van de sport, maar de klimtechniek is minstens zo belangrijk. Belangrijk doel is om de finish te halen met het felbegeerde rode bandje! Survivalrun, een sport voor echte mannen en vrouwen!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven