Eibergen klaar voor groot carnavalsfeest

EIBERGEN – De Eibergse carnavalsliefhebbers staan te popelen om aan het feest te kunnen beginnen. In het vervolg op de primeur van vorig jaar worden ook nu verschillende activiteiten gezamenlijk georganiseerd. Nieuw is dit jaar de locatie van de feesttent die nu, weer een stuk groter, naast het voormalige gemeentehuis aan de Grotestraat komt te staan. Een gevierde uitspraak; “Er moet nog heel wat water door de Berkel vloeien voordat…” begint zo langzamerhand toch vorm te krijgen.  Werden in het verleden alle carnavalsactiviteiten in de verschillende horecalocaties gehouden, nu wordt er opnieuw gekozen voor een gezamenlijke aanpak. De weg die vorig jaar werd ingeslagen met een gezamenlijk feest in de tent op het Hendrik Odinkplein wordt voortgezet. Dit jaar de locatie gewijzigd en wordt de tent geplaatst op de weg naast het vroegere gemeentehuis aan de Grotestraat.

Verschillende activiteiten worden door de samenwerkende carnavalsverenigingen georganiseerd. Hoewel het streven er was om op vrijdagmorgen een gezamenlijk scholencarnaval in de feesttent te organiseren bleken de voorbereidingen te veel tijd te vergen omdat voor dit jaar rond te krijgen. Volgend jaar zal een nieuwe poging worden ondernomen.

Wel gaan de Hoogheden van de verschillende verenigingen, vrijdagmorgen, samen met een treintje langs verschillende lagere scholen in Eibergen. Met dit scholencarnaval wordt vrijdag de aftrap gegeven voor een feestelijk weekend. Vrijdagavond is er van 20.30 uur het “Kleintje Carnaval”. Dit feest, oorspronkelijk opgezet voor wagenbouwers en sponsoren, is voor iedereen toegankelijk en geldt als openingsparty in de tent. Uiteraard zijn hier de verschillende Hoogheden aanwezig en andere hoogwaardigheidsbekleders.  Daarnaast kunnen de carnavalskleren uit de mottenballen en gaat iedereen hoe hij of zij zich het prettigst voelt.

Zaterdag 10 februari is er vanaf 14.45 uur het kindercarnaval in de feesttent. Er is een DJ om een gezellig feestje te bouwen. Tom Krooshof is er aanwezig om zijn goochelkunsten te demonstreren en Lonnie Ballonnie zorg voor de feestneuzen. Voor de kinderen is er gratis ranja met wat lekkers. Na afloop van de optocht zal het feest in de tent geleidelijk worden overgenomen door de volwassenen.

Het hoogtepunt van de zaterdag is de 47e Carnavalsoptocht, die wordt georganiseerd door de SCE (Stichting Carnaval Eibergen).  Vanaf 14.00 beginnen de officiële activiteiten op de hoek Grotestraat/Laagte. Voorzitter Ronnie ter Haar zal hier, samen met de Hoogheden, iedereen welkom heten. De Burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, zal hierna de Stadssleutel van Eibergen overdragen aan de stadsprins van Eibergen, Henry I van ECG de Waterrot’n.
Om 14.11 gaat de optocht van start en vertrekken de rond 30 kleurige wagens en loopgroepen.

Deelnemers uit de omliggende plaatsen beginnen de Eibergse optocht te waarderen. Ze komen uit Neede, Ruurlo, Beltrum, Rietmolen en natuurlijk uit Eibergen. De Eibergse Communicatievereniging, ECV, zal proberen alles in goede banen te leiden. De route is als volgt: Laagte, Kerkstraat, via rotonde Nieuwstraat, J.W. Hagemanstraat, Brink, Grotestraat. Ter hoogte van de Oude Mattheus wordt de optocht ontbonden en kunnen de wagens via de Grotestraat en Laagte Eibergen weer verlaten. Degene die de gezelligheid van de feesttent op wil zoeken kan dat dan ook. Om 18.00 uur is er de prijsuitreiking van de carnavalsoptocht.

Aansluitend op de optocht is er in de feesttent een knallende carnavalsparty onder de muzikale aanvoering van de “Party DJ Bacchie”. Het feest gaat door tot ’s avonds laat en is voor iedereen gratis toegankelijk. Zondag 11 februari is worden door verschillende carnavalsvierders bezoeken afgelegd bij o.a. de Maispotters in Beltrum en de Vlearmuze in Neede. Zondagavond vanaf 20.00 uur kan men terecht bij Carnavalsvereniging de Hookers, café de Beuk,  voor de bekendmaking van het nieuwe Hookers Prinsenpaar.

Maandagmorgen zullen de Hoogheden als eerste een bezoek brengen aan het woonzorgcentrum de Meergaarden.
Daarna begint om 11.00 uur het Frühshoppen bij de Hookers (café de Beuk), klein maar fijn. Dit is een gezellig treffen ter ere van de nieuwe Hoogheden met verschillende acts, optredens en afsluitend de megapolonaise bij de buren.

Maandagavond is er, vanaf 20.00 uur, in café Holly’s het Rosenmontagbal georganiseerd door de CV Bacchus. Dit met medewerking van Captain Kinkelbaum.

Dinsdag is er traditioneel de Bonte Middag om 14.00 uur bij Zalencentrum de Klok. Deze middag staat bol van verschillende optredens met o.a. bandparodist Dorus. De muzikale invulling is in handen van DJ Robin. De entree is € 5,00 (incl. koffie, consumptie en hapjes). Uiteraard is er weer de verloting met verschillende gratis winkelprijzen.

Als afsluiting van het carnaval 2018 is er de sluitingsavond vanaf 21.00 uur bij de Klok. Een gezellige avond waar terug gekeken kan worden op de voorgaande dagen en rond 23.00 uur zal de stadssleutel weer worden overhandigd aan een vertegenwoordiger van de gemeente Berkelland.

 

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven