Opheffing Hameland helft goedkoper

NEEDE – De eindafrekening Hameland is door het bestuur opgemaakt. Voor de opheffing van Hameland hadden de gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk in 2015 samen € 10,5 miljoen beschikbaar gesteld. Uiteindelijk kostte de opheffing € 5,2 miljoen. Vooral de voortvarende verkoop van het onroerend goed in 2017 drukte de kosten en zorgde mede voor een versnelde eindafrekening.

Gemeenten
In 2015 besloten de vijf gemeenten Hameland op te heffen na jaren van flinke verliezen. Bovendien wilden de gemeenten de sociale werkvoorziening op een andere manier gaan organiseren. Per gemeente werd bepaald hoe het verder zou gaan. De gemeenten werden op de eerste plaats weer zelf verantwoordelijk voor de eigen sw-medewerkers.

De gemeente Aalten bracht de mensen onder bij een andere sociale werkvoorziening, namelijk Laborijn in Doetinchem, en zorgde ook voor een sociale werkplaats in Aalten zelf. De gemeente Haaksbergen richt zich op de arbeidsmarktregio Twente en heeft haar mensen aan het werk bij en via het sociaal werkvoorzieningschap SWB in Hengelo. De gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk laten de gedetacheerde sw-medewerkers begeleiden door de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Daarnaast hebben deze drie gemeenten de locatie ‘werken binnen’ in Lichtenvoorde overgenomen. Dit nieuwe sociaal werkbedrijf van de drie gemeenten gaat verder onder de naam Werkbaan Oost. Hiermee hebben alle sw-medewerkers een goede, nieuwe plek gevonden én wordt de infrastructuur nog steeds benut.

Kosten
De kosten hebben € 10,5 miljoen bedragen zoals begroot was. Het onroerend goed leverde in totaal € 4,5 miljoen op en was de grootste meevaller. Alle gebouwen van Hameland zijn in andere handen overgegaan. Alle medewerkers in de sociale werkvoorziening zijn goed ondergebracht, er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen bij het begeleidend personeel en het heeft maar de helft gekost van het verwachte bedrag. Door de goedkeuring van de jaarrekening 2017 inclusief de eindafrekening van de transitie en liquidatie van Hameland door het algemeen bestuur, is de opheffing van Hameland nu helemaal afgerond.

Afronding
Han Boer, voorzitter van het algemeen bestuur: ‘Hiermee komt een einde aan ruim 40 jaar Hameland. Een lange periode waarin duizenden medewerkers met heel veel plezier hebben gewerkt in de sociale werkvoorziening van de Oost Achterhoek. We gaan verder vanuit nieuwe organisatie- en samenwerkingsvormen. Het stemt tot tevredenheid dat de bestaande infrastructuur nog steeds wordt benut én dat het proces van ontmanteling en liquidatie zorgvuldig, naar behoren én ruim binnen het door de gemeenten beschikbaar gestelde budget is verlopen. Graag spreek ik mijn waardering uit voor mijn mede bestuursleden van het dagelijks bestuur (Henk Wiltink (Aalten), Annette Nijhuis (Haaksbergen), René Hoijtink (Oost Gelre) en Wim Aalderink (Winterswijk), de interim directie onder leiding van Hans Scheinck en alle medewerkers van Hameland en de gemeenten die veel werk hebben verzet in dit proces’.

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven