Kunstkring B-Art organiseert kunstcafé

BORCULO – Op donderdag 19 april a.s. organiseert Kunstkring B-Art haar tweede Kunstcafé. Opnieuw heeft de organisatie een interessant, zij het minder gangbaar onderwerp bedacht voor deze avond die bedoeld is voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers: Video Art met als inleider videokunstenaar Ewout van Roon uit Eefde.

Vrijwel dagelijks hebben we te maken met videobewerkingen of (misschien beter: mediabewerkingen) als de techniek waarmee allerlei creatieve, maar weinig met kunst van doen hebbende producten via Facebook en andere sociale media de wereld ingeslingerd worden. Je hoeft de tv maar aan te zetten om er zeker van te zijn dat ‘videokunst’ ook jouw huiskamer binnenkomt. De reclamewereld maakt er dankbaar gebruik van om de meest fantastische, vaak onwerkelijke beelden werkelijkheid te laten worden. Starre logo’s veranderden in de loop der jaren in kleurrijke, van bijpassend geluid voorziene animaties. Zo snel en zozeer zelfs, dat je je moet afvragen waar de grens ligt tussen het ongebreideld toepassen van technische trucjes en het maken van kunst met behulp van de moderne media.Want echte videokunstenaars zijn er niet zo veel.

Ewout van Roon is zo’n videokunstenaar. Van kind af aan opgegroeid met muziek en beeldende kunst rolde hij (aanvankelijk als hobby; later full-time in zijn bedrijf “Toonkleur”) in de wereld van de concerten en theaterstukken waarin zowel muziek als videobeelden een grote rol speelden. Na zijn eerste exposities bij de Lochemse Kunstfactor breidde zijn bekendheid zich snel uit. Exposities en concerten in Bremen (D), Praag en Kutna Hora (CZ), Venetië (IT) en Bogota (CO), al of niet samen met andere kunstenaars, en een zestigtal composities en films kan Ewout inmiddels aan zijn cv toevoegen.

Desondanks heeft Kunstkring B-Art kans gezien om deze bijzondere kunstenaar vast te leggen voor het komende Kunstcafé. Aan de hand van enkele korte films, videofragmenten en aan de hand van vragen vanuit de bezoekers zal Ewout van Roon vertellen over zijn videokunst, waarbij hij er niet voor terugdeinst om voor de liefhebbers ook de technische aspecten (en trucjes?) toe te lichten.

Zoals een schilder(es) kan vertellen over de door hem of haar toegepaste techniek, maar uiteindelijk het schilderij de schoonheid bepaalt, zo gaat het ook die avond om de videowerken (mijn videoschilderijen, zoals hij ze zelf noemt) van Ewout van Roon. Voor wie zich alvast een beeld wil vormen: Op YouTube staan verschillende van zijn creaties.
Kom naar het Kunstcafé er gaat een wereld voor U open.

Wij zien belangstellenden graag op donderdag 19 april in Borculo bij Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51.
Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Einde? Zoals het bij een goed kunstcafé hoort kan ook de after-party erg zinvol zijn. Zeker daar waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. Toegang: gratis (incl. een kopje koffie en een drankje).

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven