N18-film draaide in oude bioscoop

NEEDE – Rolstoel- en scootmobielgebruikers hebben zondagmiddag in gezelschap van burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland in de voormalige Luxor bioscoop in Neede gekeken naar de documentaire film over de nieuwe N18 Twenteroute. Zij konden het pand zo binnenrijden, want de stoelen zijn er lang geleden al uitgehaald. Na de voorstelling reden zij  er tevreden en enthousiast uit.

De speciale voorstelling werd gesponsord door bakker Marcel Stroet in Neede, die het pand beschikbaar stelde en bovendien koek voor de bezoekers had gebakken, die tijdens de pauze welkom was bij koffie gesponsord door café De Ruif in Neede. De filmmakers sponsorden de toegang en de Vlearmoesbus sponsorde ritjes van en naar huis voor alleenstaande rolstoelgebruikers.  De bezoekers waren blij met deze buitenkans om  de film te zien en genoten.

Het idee voor de ‘drive-in’ bioscoopvoorstelling kwam van documentaire-maker Ton Kraayenvanger in Neede, die de film over de nieuwe N18 Twenteroute regisseerde en bijna 3 jaar lang monteerde uit vele honderden uren video-opnamen van vijf en twintig cameralieden, allemaal leden van de zes filmclubs aan de Twenteroute, die ook meewerkten voor eigen rekening, risico en plezier.

De  volgende voorstellingen van de boeiende documentaire film die 125 minuten duurt zijn op maandagavond 28 mei in De Klok in Eibergen, van half acht af, op woensdagavond 30 mei in ’t Zwaantje in Lichtenvoorde van half acht af, op donderdagavond 31 mei in De Oude Usseler School in Usselo van half acht af en tegelijkertijd in De Kappen in Haaksbergen, van acht uur af. De laatste voorstelling heeft plaats op vrijdagavond 8 juni in de Dorpsaccommodatie in Rietmolen, van acht uur af.

Steeds meer bezoekers gaan na afloop naar huis met een en of meer exemplaren van de historische DVD, voor zichzelf en als cadeautje voor vrienden of familieleden en voor Vaderdag. Voor de streekbewoners in Twente en de Achterhoek die de film niet kunnen bezoeken wegens de vakantie is de DVD te bestellen via Marktplaats: https://link.marktplaats.nl/m1286227201

Verder is de DVD à  €10 te koop bij 123 PC Center in Eibergen, Dick Meilink Mode in Borculo, Drukkerij ENED in Neede, Ringfoto Vaarhorst in Haaksbergen, de Wereldwinkel in Groenlo en Han ter Woerds Sport in Lichtenvoorde.

Nu de nieuwe Twenteroute er is, na ruim veertig jaar touwtrekken tussen boeren, burgers, buitenlui, regionale politici en ministers in Den Haag is de filmdocumentaire over de voorgeschiedenis en de aanleg met alle gevolgen voor mensen, dieren en milieu een historisch kleinood voor amateur-geschiedkundigen van lokale historische kringen, voor de diverse overheden en voor iedere Achterhoeker en Tukker die er met eigen ogen en oren kennis van wil nemen.

Filmers van de ZSOM in Groenlo waarschuwden al: ‘koop de DVD snel, hij is spoedig uitverkocht’. De opbrengst komt ten goede aan de filmclubs, die met ‘N18 de Film’ een nationale primeur hebben gemaakt. Nooit eerder zijn de vergaande gevolgen van de aanleg

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven