Rekken: Veel te doen tijdens molendag

Door Redactie op 07-05-2018

REKKEN – Bijna Moederdag en dus weer tijd voor de Nationale Molendag die dit jaar op zaterdag 12 mei wordt gevierd. Vele Nederlandse molens zijn dan weer open en in bedrijf voor het publiek. Hoewel de meeste molens hun economische functie hebben verloren, vormen ze, met name als ze draaien, nog steeds opvallende bakens in ons landschap. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen. Op zaterdag 12 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoeken bakken. Deze worden gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze  vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt. De Piepermolen zal – bij voldoende wind – in actie komen. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar is weer een lokale markt georganiseerd en daarbij wordt de vorig jaar gehouden bloemen/tuinplantenmarkt geprolongeerd. Misschien een idee voor Moederdag? Dit jaar zal ook de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers enkele Achterhoekse dansen laten zien en de Wild Beheers Eenheid is, als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving. De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken zal u ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. En in de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Wees er vlot bij, want ze vliegen als broodjes over de toonbank en reserveren is niet mogelijk.

Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens passeert en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen. Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.

 

Voorbereiding dahlia-expositie 2018 in Rekken vordert
Ook dit voorjaar is weer hard gewerkt aan de voorbereiding van de dahlia-expositie in Rekken. Het terrein voor en naast de Piepermolen aan de Rekkenseweg is plantklaar gemaakt en alle nodige bloemperken zijn uitgezet. Inmiddels zijn ook nog eens de 200 verschillende soorten dahlia’s (3.500 dahliaknollen) gepoot. Het belooft dus voor de liefhebbers een boeiende presentatie te worden. Naar verwachting zullen de planten einde juli in bloei staan, zodat op 27 juli a.s. de officiële opening van de tuin zal plaats hebben. Dit jaar is het thema van de tuin ‘350 jaar Achterhoek’. Daarmee wordt geduid op het feit dat het 350 jaar geleden is dat de Eibergse dichter/dominee de regels schreef: “Waer iemand duisent vreugden soek / mijn vreugt is in dees’ achter-hoek”.

 

Copyright © 2018 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Berkelfestival van start in de Weemhof
BORCULO - In Borculo, nabij de Berkel, is in de Weemhof een tentoonstelling ingericht met het werk van kunstenaar Jan Gerritsen in combinatie met arch......
Lees verder »

IVN: Kom gezellig wandelen in Neede
NEEDE - IVN Oost Achterhoek verzorgt op zondag 19 augustus 2018 een wandeling in het Needse Achterveld. Aanvang :14.00 uur. Startplaats: Parkeerplaats......
Lees verder »

Orgelconcert in dorpskerk van Ruurlo
RUURLO - Tijdens de open kerk op zaterdag 18 augustus zal Arjan Veen om 14.00 - 14.45 uur een orgelconcert verzorgen in de Dorpskerk te Ruurlo. De ker......
Lees verder »

Corsoviering in het dialect te Rekken
REKKEN - Zondag 19 augustus om 10.00 uur is er een viering bij de Dahliatuin te Rekken, naast de Piepermolen. Deze viering luidt het begin in van het ......
Lees verder »

”Kom naar grote picknick in Eibergen”
EIBERGEN - Eelke Hasselo laat weten: ''Zondag 26 augustus van 13:00 tot 16:00 kan iedereen deelnemen aan een gezamenlijke picknick op de Maat. We hebb......
Lees verder »

Preuveri-je bij de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Weet u nog hoe Kruudmoes smaakt? Hoe boter of bier wordt gemaakt? En wat wecken is? En wist u dat u van planten uit de moestuin ook mooie sc......
Lees verder »

Leedvermaak geeft concert op camping
HAARLO - Op 18 augustus geeft mannenkoor Leedvermaak een concert bij camping Veldzicht te Haarlo. De toegang is gratis aanvang 20.00 uur. Tevens is he......
Lees verder »

Kermis Holterhoek van 17 tot 19 augustus
HOLTERHOEK - Marijke Geverinck-groot Kormelinck: ''Dit jaar wordt die gevierd van vrijdag 17 t/m zondag 19 augustus. Zoals we de laatste jaren gewend ......
Lees verder »

Huis van de maand

Na de vakantieperiode volgen er weer filmpjes

Asieldier van de week (Brammelo)

Asieldier van de week: Pebbles
Pebbles is een hele lieve Stafford van 7,5 jaar oud. Een hele energieke, fitte hond die ook een ondernemende baas zoekt. Met andere honden kan ze niet. Daar staat tegenover dat ze met mensen prima kan! Vreemden of kinderen, Pebbles maakt het niet uit en wordt overal blij van. De ....... Lees verder

NUB TV

film: Leeuwerikspoëzie voor Willem Sluiter op Needse Berg

Ondernemend Berkelland

Open dagen bij ”Jookies” in Eibergen
EIBERGEN - Op vrijdag 29 juni van 13:30 tot 17:00 en zaterdag 30 juni van 11:00 tot 16:00 zijn er weer open dagen bij Jookies handwerkatelier aan de N......
Lees verder »

Nieuwe trimsalon Eibergen draait goed
EIBERGEN - Sinds mei 2018 heeft Denise Oesterholt haar eigen hondentrimsalon geopend. De toenemende aanvragen vroegen om een professionele aanpak. Dit......
Lees verder »

Nieuwe Etos in Neede op 19 juni open
NEEDE - Het is dinsdag 19 juni feest aan de Borculoseweg in Neede: om 16.00 uur gaat de vernieuwde Etos open. De winkel van de ondernemers Temmink is ......
Lees verder »

Eeks Eibergen bestaat precies 12,5 jaar
EIBERGEN - Alweer 12,5 jaar helpt Eelke Hasselo iedereen met veel plezier in haar winkel Eeks aan de Grotestraat 39 in Eibergen. Begon de winkel decem......
Lees verder »

De Heikamp te zien in televisie-quiz
RUURLO - Waar in het afgelopen seizoen van de KvW-quiz vele BN’ers nog hun kennis over eten inzetten om als winnaar uit de bus te komen is de studio d......
Lees verder »