Rekken: Veel te doen tijdens molendag

REKKEN – Bijna Moederdag en dus weer tijd voor de Nationale Molendag die dit jaar op zaterdag 12 mei wordt gevierd. Vele Nederlandse molens zijn dan weer open en in bedrijf voor het publiek. Hoewel de meeste molens hun economische functie hebben verloren, vormen ze, met name als ze draaien, nog steeds opvallende bakens in ons landschap. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen. Op zaterdag 12 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoeken bakken. Deze worden gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze  vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt. De Piepermolen zal – bij voldoende wind – in actie komen. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar is weer een lokale markt georganiseerd en daarbij wordt de vorig jaar gehouden bloemen/tuinplantenmarkt geprolongeerd. Misschien een idee voor Moederdag? Dit jaar zal ook de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers enkele Achterhoekse dansen laten zien en de Wild Beheers Eenheid is, als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving. De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken zal u ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. En in de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Wees er vlot bij, want ze vliegen als broodjes over de toonbank en reserveren is niet mogelijk.

Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens passeert en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen. Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.

 

Voorbereiding dahlia-expositie 2018 in Rekken vordert
Ook dit voorjaar is weer hard gewerkt aan de voorbereiding van de dahlia-expositie in Rekken. Het terrein voor en naast de Piepermolen aan de Rekkenseweg is plantklaar gemaakt en alle nodige bloemperken zijn uitgezet. Inmiddels zijn ook nog eens de 200 verschillende soorten dahlia’s (3.500 dahliaknollen) gepoot. Het belooft dus voor de liefhebbers een boeiende presentatie te worden. Naar verwachting zullen de planten einde juli in bloei staan, zodat op 27 juli a.s. de officiële opening van de tuin zal plaats hebben. Dit jaar is het thema van de tuin ‘350 jaar Achterhoek’. Daarmee wordt geduid op het feit dat het 350 jaar geleden is dat de Eibergse dichter/dominee de regels schreef: “Waer iemand duisent vreugden soek / mijn vreugt is in dees’ achter-hoek”.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven