Zondagwandeling op landgoed Zelle

RUURLO – Elke maand organiseert IVN een gratis wandeling voor iedereen. Op zondag 12 augustus is een mooie wandeling gepland met vooral veel aandacht voor het landschap op landgoed Zelle tussen Hengelo (Gld) en Ruurlo. Het is een oud landgoed, want Het Goet te Selle wordt al in 1326 vermeld met als bezitter Pelgrim van Zelle. Sinds 1838 is het eigendom van de familie van Dorth tot Medler. In 1840 krijgt Huize Zelle zijn huidige vorm in neoclassicistische stijl. Het hart van het landgoed, ongeveer 94 ha, is nu een  historische buitenplaats.

Onderweg zullen de natuurgidsen van het IVN vooral op de natuur en het landschap ingaan. De route loopt door een oud Achterhoeks gebied met een afwisseling van weilanden, akkers, houtwallen, bossen, oude bomen, zandwegen, gracht en slingerende bospaden. In het hart van het landgoed bevindt zich een lanenstelsel met een zichtlaan voor Huize Zelle en een zevensprong.

Tijdens de wandeling passeren de deelnemers een waterdoolhof (staat nu droog) en een oude zwemvijver omringd met koningsvarens. De koffiestop onderweg is bij het informatiebord over brandrode runderen. Die grazen daar in een natuurlijke omgeving met een grote waterpoel (plas) in het midden. Deze koeien blijven het hele jaar buiten en kunnen goed leven op schrale gronden. De koffie of thee kost 50 eurocent. Meelopen kost niks, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de zichtlaan voor Huize Zelle. De wandelroute is ruim 4 km. Bij voldoende interesse kan de wandelroute eventueel uitgebreid worden naar 6 km.

De start is om 14.00 uur. Terug ongeveer 16.00 uur. De startplaats is bij de Zevensprong op de zichtlaan tegenover Huize Zelle, Ruurloseweg 92, 7255MB Hengelo Gld.

Nadere info bij de hoofdgids Willem Boerman  06-50586340  [email protected]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven