Leerlingen in actie tegen zwerfafval

NEEDE – In de afgelopen weken hebben de eerstejaars leerlingen van MaxX Neede laten zien, dat strijden tegen zwerfafval loont. De drie eerste klassen van MaxX  – een school voor praktijkonderwijs in Neede – hebben op hun school bereikt dat er nu 75% minder rommel op het plein en in de directe schoolomgeving wordt achtergelaten dan zo’n drie weken geleden.

In het tweewekelijkse leerlingenoverleg, een medezeggenschapsplatform voor de leerlingen van MaxX, werd hiervoor de basis gelegd. Als leerlingenraadslid je eigen groep aanspreken op ieders eigen verantwoordelijkheid voor een nette school bleek niet voldoende te helpen. Dus staken de eerstejaars leerlingen en hun mentoren de koppen bij elkaar. En zo ontstond het plan om dagelijks vóór aanvang van de tweede pauze met de drie eerste klassen het plein, de fietsenstalling en de route tussen het theoriegebouw en de praktijkhal van MaxX zwerfvuilvrij te maken. Sindsdien gaan de eerste klassen bij toerbeurt elke dag 10 minuten samen alle weggegooide en achtergelaten rommel verzamelen. Al het afval – van blikjes en flesjes tot snoeppapiertjes, peuken en kauwgum – wordt dagelijks geteld. In de eerste week lag de score dagelijks zo rond de 350 stuks afval. Na ruim drie weken komt dit aantal echter niet meer boven de 85.

De verwachting is zelfs dat dit aantal nog veel lager zal worden. Hoe dit kan? Blijkbaar nodigt een schoon plein aan het begin van elke pauze veel leerlingen uit om hun afval niet meer zo maar weg te gooien. Bovendien zorgen de eerstejaars, de conciërge en de docenten er dagelijks voor, dat de afvalbakken op de juiste plekken worden neergezet en natuurlijk worden alle leerlingen op het plein dagelijks gewezen op de afspraak “afval hoort in de afvalbak”. De eerstejaars hebben in de eerste week alle overige klassen en groepen bezocht om de medeleerlingen te informeren over hun opruimactie. Ook werd aan alle leerlingen gevraagd om hun afval voortaan in de afvalbakken te gooien. Alle theorielessen van de eerstejaars stonden in de afgelopen weken bovendien in het teken van zwerfvuil. “Als je weet, dat een stukje kauwgum er meer dan 20 jaar over doet, voordat het helemaal is verdwenen, dan denk je beter na, voordat je het zo maar weggooit”. Dat het blik van een frisdrankblikje er zo’n 40 jaar over doet, om helemaal af te breken was voor veel leerlingen ook schrikken. En dat de aluminium bovenkant van een blikje misschien over 80.000 jaar nog steeds in de grond zit, was voor de leerlingen reden genoeg om een contract te ondertekenen: een week lang geen afval zo maar weggooien vanaf het vertrek ’s ochtends van huis naar school tot aan de thuiskomst ’s middags.

Samen de strijd aangaan tegen zwerfafval begint immers met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid.
Zwerfvuil is een groot probleem. Veel mensen ergeren zich eraan, het opruimen ervan kost jaarlijks veel geld en zwerfvuil is slecht voor natuur en milieu. Als onderdeel van de themaweken in de eerste klassen rondom zwerfafval werd er op vrijdag 3 april door de eerstejaars van MaxX ook nog zwerfvuil opgeruimd in Neede. Vooral in de omgeving van de supermarkten werd veel afval verzameld. De gemeente Berkelland verleende haar medewerking aan deze actie door grijpstokken, handschoenen en vuilniszakken te leveren en alle spullen en volle afvalzakken werden na afloop van de actie weer opgehaald. In totaal werd er 67 kg afval verzameld.

De eerstejaars van MaxX blijven tot aan de zomervakantie elke week dagelijks hun plein en de directe schoolomgeving schoon houden. Zelf gooien ze hun afval nu niet meer zo gemakkelijk van zich af, want “het is maar een kleine moeite om even naar een afvalbak te lopen, of om je papiertje in je zak te stoppen”. En nu maar hopen, dat het gezegde “goed voorbeeld doet volgen” ook geldt voor alle leerlingen van MaxX.

[nggallery id=233]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven