Koninklijke onderscheiding voor Hulshof

GEESTEREN/BORCULO – Vanmorgen omstreeks half elf heeft burgemeester Bloemen aan mevrouw F.A. Hulshof-Ruesink de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Dit gebeurt bij haar zoon thuis aan de Molenweg te Geesteren. Mevrouw F.A. Hulshof-Ruesink is 96 jaar.

Mevrouw Hulshof heeft in de periode 1943-1945 een belangrijke rol gespeeld in Het Verzet.  Ze stond bekend als “Tante Riek” maar ook als “Riek uut Hoarle”. Ze bracht berichten van Het Verzet rond naar verzetsleden. Hierbij zaten ook waarschuwingen voor arrestaties en onverwachte bezoeken door SD/politie. Verder was ze verantwoordelijk voor het vinden van geschikte onderduikplekken in de Achterhoek voor  onderduikers die uit Nederland kwamen (voornamelijk uit Zuid-Holland). Hiervoor moest ze regelmatig ’s nachts door de Achterhoek fietsen en bij onderduikadressen op bezoek. Nadat ze verraden was moest ze met haar gezin vluchten. Het gezin heeft 7 maanden ondergedoken gezeten.

Na het overlijden van haar man in 1995 wilde mevrouw Hulshof weer een doel hebben in haar leven. Na een gesprek met iemand van de Hervormde Kerk in Borculo, besloot ze te gaan breien voor De Derde Wereld. In de periode van 1996 tot 2009 breide ze ruim 13 uren per dag. ’s Morgens tussen 6 en 7 uur ging ze aan de slag. Ze stopte alleen om te eten of als er bezoek was. Ze had altijd als doel om 1 deken per week te breien. Nam ze een snipperdag of was ze een dagje ziek, dan moest het breien worden ingehaald. In totaal heeft ze 600 dekens gebreid. Haar dekens gingen de hele wereld over. Eerst naar Eritrea/Ethiopië, later naar Oost-Europa.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven