Jubileumboek volksfeest gepresenteerd

IMGP4952REKKEN – Hoo dut ’t in ’n optoch; dat is de titel van het vandaag gepresenteerde boek van de volksfeesten Rekken over de afgelopen honderd jaar. In de toespraak van voorzitter Henk Bos van het Rekkense Bloemencorso gaf hij aan dat er een groot verschil is tussen het begin van de optocht en de optocht in het heden.

Vroeger was het zo dat er na de oogst één wagen werd gebouwd en daarna een feest werd gehouden. Tegenwoordig is de “concurrentie” tussen de wagenbouwers groot. Er gaan soms heftige discussies aan vooraf hoe een wagen gebouwd gaat worden en wat voor onderwerp het zal worden.

In 2004 werd het idee geboren om een boekje samen te stellen over de afgelopen tijd van de volksfeesten. Henk Siebben heeft deze taak op zich genomen en is later bijgestaan door Henny van Doorn. Later zijn er twee schrijvers bijgekomen;Wilma Koldewijn en Jan Nienhaus.

Het bestuur had bedacht om niet traditioneel het eerste boek aan de burgermeester uit te reiken maar om hem de eerste twee boeken te laten geven aan de jongste, Jinte Meijer geboren op 7 januari 2010 en Rika Boenink-Boevink; met haar 92 jaar de oudste inwoonster van Rekken.

In de toespraak van burgermeester Hein Bloemen roemde hij het feit dat de saamhorigheid in Rekken en de tradities bij de mensen in de genen zit. Ook roemde hij Henk Bos als de burgermeester van Rekken. Bij de onthulling van de titel van het boek liet hij weten dat hij het Achterhoeks nog niet helemaal onder de knie heeft. Dan maar een vrije vertaling in het Brabants; “wat doede gij in den optocht”.

[nggallery id=1005]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven