Paasvuur brandt voor de 50ste keer

LOCHUIZEN – Dit jaar brandt het 50ste paasvuur in Lochuizen. Ontstaan na de ruilverkaveling in 1960, waarbij er veel snoeihout vrij was gekomen en opgezet door wijlen de heren Hendrik Slagman en Johan Schepers sr. Het eerste paasvuur van Lochuizen kwam zodoende terecht aan de Polhaarweg in een weideland van de familie Meillink.

Het paasvuur stond ongeveer tegenover de toegangsweg van Erve Olthaar, op een meter of 20 vanaf de weg. Tijdens het paasvuur in 1965 ontstond er brand aan de houten elektrapalen, welke aan de rand van de weg stonden. Hierop besloot men uit veiligheidsoverwegingen het paasvuur meer naar het midden van de weide op de hoek van de Polhaarweg met de Oude Deldenseweg te verplaatsen.

Vanaf 1965 tot en met 1982 brandde het paasvuur in dit weiland. De familie Meillink  besloot echter dit weiland te gaan gebruiken voor inplanting van bos. Er werd een nieuwe plek gezocht voor het paasvuur.  Deze nieuwe locatie werd gevonden in een weiland bij de familie Voortman aan de Pasmanweg. Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het paasvuur werd er in 1985 besloten een recordpoging te ondernemen voor de bouw van het hoogste en grootste paasvuur van Nederland, dat tot dat moment op naam stond van het Dijkhoekse Paasvuur (nabij Borculo). Van 23 februari tot 6 april wordt er op de zaterdagen gewerkt aan de boake. Deze boake herrees in een weiland aan de Oude Deldenseweg.

Op zaterdagmiddag 6 april verrichtte de heer Bouwmeester van de Landmeetkundige Dienst Heidemij de officiële meeting. Met een uiteindelijke hoogte van 16.15 m, een diameter van 18.46 m en een omtrek van 58 m en een inhoud van ruim 1440 m3 snoei- en afvalhout, was het grootste paasvuur van Nederland gerealiseerd. En een vermelding in het Guiness RecordBoek van 1986 was een feit. Dit record werd enkele jaren later verbroken door de paasvuurbouwers van Espelo.

In 1986 verhuisde het paasvuur terug naar de huidige locatie aan de Pasmanweg te Lochuizen. In dit weiland van de fam. Voortman staat inmiddels al weer het 50e paasvuur van Lochuizen.

Ter gelegenheid van dit jubileum zal er een expositie plaats vinden in ‘De Oale Smederieje’ aan de Borculoseweg 4 te Neede. Deze tentoonstelling is te bezoeken op de zaterdag- en woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur vanaf 13 t/m 27 maart.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven