‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’

ACHTERHOEK – Met die oerendharde oerknal zette Normaal de nederpop exact 35 jaar geleden volledig op z’n kop. We schrijven Hemelvaart 1975. Een rockband die z’n rebelse teksten in het dialect het openluchttheater van Lochem in slingert: dat was nog nooit vertoond. Normaal zette daarmee de toon voor de vele dialectbands die later zouden volgen. Ben Jolink en zijn mannen vieren donderdag 13 mei hun 35ste verjaardag.

Op heilige bodem: het openluchttheater van Lochem, de plek waar het allemaal begon. Tijdens dit evenement ziet het boek ‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ van Jan Colijn het levenslicht. Normaal geeft in Lochem bovendien de aftrap voor de jubileum-veldtocht ‘Normaximaal’. Normaal was ontegenzeggelijk de allereerste band die rockmuziek in de moerstaal zong: het Achterhoeks. ,,Tot dan toe was dialect iets voor de accordeon met Driekusman en klumpkes klepperen”, aldus voorman Ben Jolink.

In ‘Ik zeg oeh…!’ ruim aandacht voor de bloemrijke historie van de band. Waaronder de talloze rellen en stunts die de band op het repertoire heeft staan. Zoals de gesneuvelde spiegel in de kleedkamers van Toppop, het optreedverbod op Terschelling, de topless heilige maagd Maria en Normaals kandidaatstelling voor het Eurovisie Songfestival.

Maar ook is er uitvoerig aandacht voor de buitenlandse avonturen van de band, de auto- en motorongelukken van Ben, schermutselingen achter de schermen en de diverse rechtszaken die daaruit voortvloeiden. Ofwel, daldeejen met Vrouwen Justitia…

Bovendien wordt in het 224 pagina’s tellende boek uitvoerig ingegaan op de betekenis van de band voor de nederpop. Zo vertelt prof.dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek aan de Universiteit van Utrecht, over de cultuurhistorische waarde van Normaal. Cabaretier Herman Finkers, fan van het eerste uur, doet uit de doeken dat de band een prominente rol heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland.

Het boek is geschreven door Jan Colijn, die als verslaggever van dagblad De Telegraaf Normaal al ruim twintig jaar op de voet volgt. ,,Behalve van de bandleden heb ik enorm veel steun gehad van de fanclub, ofwel het Anhangerschap. Ze hebben me geholpen aan veel historisch materiaal: oude contracten, sfeervolle zwart-wit foto’s en allerlei nostalgische parafernalia, waaronder originele handgeschreven songteksten van hits. Ook kreeg ik het gehele archief van de fanclub tot mijn beschikking. Een slordige honderd fotoalbums en knipselmappen. Het kostte bloed, zweet en tranen die allemaal door te spitten, maar het was de moeite waard.”

Ben Jolink en zijn mannen hebben 35 onstuimige jaren beleefd. Met pieken en dalen. Toch blikt Jolink met overwegend plezier terug. ,,Er zijn talloze verhalen over mij verschenen. Maar de teneur was vrijwel altijd somber van aard. Ik snap het wel: goed nieuws is geen nieuws. De blues regeerde daarom. Wat in al die publicaties echter nog wel eens onderbelicht bleef: we hebben met Normaal in al die jaren natuurlijk ook heel veel lol gehad en mooie dingen hebben beleefd.”

Voor meer informatie over de jubileumtour van Normaal: www.normaal.nl. ‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ van auteur Jan Colijn wordt uitgegeven door Carrera. Prijs: 17,90 euro, ISBN-nummer: 978 90 488 0511 2.

[nggallery id=1228]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven