Onderzoekers op zoek naar geschiedenis

tn_Afbeelding nieuw Roy 27016EIBERGEN – Onderzoekers zijn op dit moment in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met een archeologisch onderzoek in de omgevingen van Olden Eibergen. “Dit heeft te maken met de nieuwe N18. We hebben een procedure gestart die bij de aanleg van nieuwe wegen wordt gedaan. Op zoek naar archeologie en munitie. We willen graag alles in kaart brengen voordat de weg er komt”, aldus Rijkswaterstaat.

De woordvoerder kon verders weinig vertellen of er inderdaad ‘schatten’ onder de grond liggen. “Als we wat vinden dan kan het best zijn dat we het opgraven. Maar in de meeste gevallen blijft het liggen.” Liefhebbers van de Eibergse geschiedenis maken zich zorgen. Volgens de lokale onderzoekers bevat het gebied Olden Eibergen (Oldeneibergse Es) – tot aan de Berkel –  uiterst belangrijke sporen van de voorgeschiedenis van Eibergen. Op een kaart van notaris Ter Braak is er sprake van een kasteel Vorewerck bij Eibergen.

Het zou gestaan hebben ter hoogte van de berkeloever nabij boerderij Baak. ”Direct aan de oostzijde van de Stokkersweg, lag ooit de molenkolk van de Hof te Vaarwerk, nu herkenbaar als een bult die ontstaan is doordat de molenkolk dichtgegooid is met het Eibergse huisvuil. Kortom, we hebben hier te maken met een gebied dat archeologisch van groot belang lijkt te zijn en zorgvuldig onderzoek waard is”, zegt Bennie ter Vaarwerk.

Verder naar het noorden toe, bij het Sportpark de Bijenkamp, dreigt er gevaar voor de historische markenstenen die de buurschappen Mallem (Eibergen) en Hoonte (Neede) van elkaar scheiden, nu de nieuwe weg ten noorden van dat park geleid wordt.

Update dinsdag 18.15 uur:
We hebben net contact gehad met Bennie ter Vaarwerk van Stichting Stad en heerlijkheid Borculo. Hij geeft aan dat het gebied niet voor niets Olden Eibergen heet. Er moeten volgens Ter Vaarwerk zelfs sporen te vinden zijn van een kerkhof. Het perceel Stokkersweg met de Borculoseweg moet heel bijzonder zijn. De Eibergenaar is blij dat Rijkswaterstaat het onderzoek uitvoerd. “We hebben dit heel vaak aangekaard. De stichting heeft meer vertrouwen in Rijkswaterstaat dan in de gemeente kwa onderzoek.” Bennie hoopt dat na het onderzoek alles boven water komt en de bijzondere zaken worden opgegraven.

Update woensdagmorgen 11.30 uur:
We hebben opnieuw contact gehad met Rijkswaterstaat. Een woordvoerder belde ons op in verband met enkele vragen die nog niet beantwoord waren. Oranjewoud voert de werkzaamheden uit. Er wordt niet alleen gekeken naar archeologie. De bodemgesteldheid is ook belangrijk voor de nieuwe weg. Het kan zijn dat er op bepaalde plekken geheid moet worden. Ook wordt er gekeken naar verontreinigingen in de bodem. De woordvoerder laat weten dat de archeologisch plekken in kaart worden gebracht om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld over honderd jaar de geschiedenis nog opgegraven kan worden en intact blijft.

Wordt de Oldeneibergse Es door de nieuwe weg zwaar aangetast. Wij willen graag in contact komen met de mensen die zich druk maken om de ontwikkelingen rondom de geschiedenis van Eibergen. Dat kan via ons mailadres: [email protected].

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1843]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven