Band Normaal gaat optreden in Eibergen

EIBERGEN – Voor de aanhangers – zoals het legioen der trouwe volgers heet – is het sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld dat Normaal jaarlijks een ronde maakt langs de Nederlandse schouwburgen. Maar voor menigeen is het nog altijd een merkwaardig fenomeen: Ben Jolink en zijn mannen die høken vanaf het pluche. Inmiddels is de tiende editie echter alweer in volle gang. TTT gedoopt, ofwel: Tien X Theater Tour. Normaal komt zaterdag 26 maart naar theater ’t Spieker in Eibergen.

De band rolt daarmee van het ene jubileum in het andere. Vorig jaar nog werd immers uitgebreid gevierd dat het exact 35 jaar geleden is dat de Achterhoekse boerenrocktrots het levenslicht zag. En dan nu dus voor de tiende maal de schouwburg in. Jolink belooft op voorhand dat ook dit jubileum op gepaste wijze zal worden gevierd. Besmeurd met verf omdat hij traditiegetrouw eigenhandig het achtergronddecor schildert. ”Neem alleen al dit doek. Het is tien maal zo bewerkelijk als bij de vorige theatertours.”

In een hal op een verlaten industrieterrein wordt momenteel de laatste hand gelegd aan dit immense doek. Veertien bij zes meter wordt het. ”Een parodie op het bloemetjesbehang, het toonbeeld van burgerlijkheid”, meldt Ben. De artistieke vrijheid staat bij hem echter hoog in het vaandel en het moge dan ook duidelijk zijn dat hij zo zijn eigen invalshoek kiest. In een hoekje van het mega-doek prijkt de afbeelding van een hennepplant…

Voor wie Normaal nog niet eerder in de schouwburg aan het werk heeft gezien, zal het wellicht wat onwezenlijk aandoen. Achterover leunend in een luxe fauteuil, geen rondslingerend bier en stro, geen dampende zwetende mensenmassa’s, maar de sereniteit van het theater.

De band voelt zich niettemin thuis in de schouwburg. Vooral ook omdat er een stevig beroep wordt gedaan op het muzikale vakmanschap. Waar in een feesttent door de soms overdosis decibellen een foutje nog wel eens in de kiem wil worden gesmoord, is de akoestiek van de schouwburg genadeloos. Camoufleren is dus niet aan de orde.

Maar dat is volgens Jolink vooral de grote charme van de theatertour. Of zoals hij in het vorig jaar verschenen boek ‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ opmerkt: ”De intimiteit van de schouwburg spreekt me aan.  Vooral ook omdat de muzikale uitdaging veel groter is. Mijn hart ligt in het theater. Sterker, hier ligt mijn muzikale toekomst.”

Ook tijdens de jubileumtour TTT zal Normaal zich weer van z’n veelzijdige kant laten zien. Volgens Jolink komen de meest uiteenlopende muziekstijlen voorbij. ”Waarbij we de setlist in blokjes hebben opgedeeld. We zullen nummers spelen van de onlangs verschenen jacht-cd, een aantal nummers over motoren, maar ook reggae en country cq bluegrass staan op het repertoire. Voor de rest moeten de høkers maar naar het theater komen om het zelf aan den lijve te ondervinden.”

Al wil hij nog wel een klein tipje van de sluier oplichten. ”Alle bandleden zingen een of meerdere nummers solo en we hebben een eigen versie gemaakt van ‘When I’m Sixty Four’ van The Beatles. Maar ja, dat moest ook haast wel nu ik de leeftijd van 64 lentes heb bereikt…”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven