‘Co Dooms is al vijftig jaar een rare vogel’

_HTH0112RUURLO – Als je iets wilt weten over vogels dan moet je bij Co Dooms (64) zijn. De Ruurloër is al vijftig jaar een ‘rare vogel’. Nog steeds vertelt de vogelaar met veel passie over de verschillende volgens die in ons land leven. En dat hebben de vogelliefhebbers uit Berkelland zondagmorgen geweten ook. Bij elk geluid kon Dooms de naam van de vogel noemen. “Hoor, dat is de heggenmus. En dat geluid is van een roodborstje.”

Op veertien jarige leeftijd was Dooms al bezeten van vogels. “Waar het vandaan komt geen idee. Iedereen heeft wel een tik. De één gaat schaken en de ander verzameld postzegels. Deze hobby heeft niets met mijn beroep te maken. Ik heb bij de politie gezeten”, lacht Co Dooms.

Dooms is zes jaar geleden verhuisd van Zeeland naar Ruurlo. “De Achterhoek is geweldig mooi. Vooral de rust spreekt me aan. En natuurlijk is deze omgeving rijk aan vogels. Vooral veel weidevogels zoals de grutto, kievit en de tureluur. Ik pak regelmatig de fiets of ik ga wandelen. Het mooiste is dat je altijd wat ziet. En als je een zeldzame vogel tegen komt dat geeft dat een kick!”

Zondagmorgen was de belangstelling groot voor de vogel-excursie door het buitengebied van Beltrum en Ruurlo (georganiseerd door vogelwerkgroep Borculo/Ruurlo). Opvallend was dat rond de Slinge wel tientallen soorten vogels te zien waren (zie video).

“”Wat één van mijn lievelingsvogels is? De bergeend. En die zijn we vandaag ook nog tegen gekomen in het veld”, zegt Dooms. Binnenkort gaan de vogelaars weer op pad. Dat gebeurt op 15 mei bij het kasteel in Ruurlo. Start om 7.00 uur.

Foto’s Han te Hennepe:
[nggallery id=1922]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven