Gerard ter Maat (44) is verliefd op Hosta’s

afbeelding-nieuw-roy-28897EIBERGEN – De één houdt van fuchsia’s de ander van cactussen, maar er zijn ook mensen die ‘verliefd’ zijn op Hosta’s. In Eibergen woont een dergelijk iemand. Gerard ter Maat (44) heeft inmiddels meer dan tweehonderd soorten verzameld. In een kas achter zijn woning aan de Meidoornstraat kweekt hij de plantjes zelf op. En met veel passie! (zie video).

Ruim acht jaar is Ter Maat bezig met de bladplanten. “Het begon allemaal met één plant die ik had gekocht. Na een bezoek aan een kweker in Bingerden is de liefde echt ontstaan. Je blijft verzamelen want er zijn nu meer dan zesduizend soorten bekend.” De Eibergse ‘kweker’ is aangesloten bij de Nederlandse Hosta Vereniging. De mensen die daar bij aangesloten zijn organiseren bijeenkomsten over soorten, veredeling, en er wordt bij kwekers ‘in de keuken’ gekeken.

”Veel mensen kopen planten als ze visueel zijn. Het blad is voor mij veel belangrijker. Ook daar zie veel verschillen in.” Binnenkort staat Gerard met zijn planten op het Lenteweekend in Eibergen (7 en 8 mei). “Ik wil mensen laten zien dat er meer mogelijk is dan de standaard soorten in de Hostawereld. Ook wil ik graag de passie delen met iedereen die interesse heeft”, aldus Ter Maat.

De Hosta’s komen uit Japan en China, er worden regelmatig nieuwe soorten gevonden in die landen. In Berkelland zijn nog meer Hosta-liefhebbers te vinden. In Ruurlo wonen Wim Geurink en Marcel Borkus (Hof te Ruurlo. De twee tuinliefhebbers zijn ook verliefd op de Hosta.

Gerard is weer stiekem begonnen met een nieuwe verzameling planten. “De Heuchera vindt ik ook een prachtige plant. Je kunt ze ook goed combineren met Hosta’s. Ik heb er nu nog maar een paar. Maar over tien jaar? Dat kan ik nog niet vertellen.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven