Landmacht helpt handje tijdens oefening

tn_Afbeelding nieuw Roy 28692EIBERGEN – Voor veel brandweermensen uit de regio was het deze week even wennen tijdens een brandweeroefening op het terrein van Kamp Holterhoek in Eibergen. Zij kregen in plaats van ambulancepersoneel bijstand van het Geneeskundige Bataljon van de Landmacht (Defensie). Een uniek moment dus in ‘brandweerland’!

“De inhoud van onze voertuigen komt aardig overeen met die van een ambulance. We oefenen wel vaker rampenscenario’s. Maar de samenwerking met de brandweer heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Uit de oefening halen we wijze lessen, zoals planningtools”, zegt Majoor Wolf.

De grote oefening werd gehouden van maandag tot donderdag (’s avonds). Gerrit Hagens: “Waarom we gekozen hebben voor deze locatie? Niemand heeft op deze manier last van ons. Denk bijvoorbeeld aan wegafsluitingen. Het grootste voordeel is dat we alles kunnen laten staan.”

Tijdens de oefening werd een kettingbotsing op de N18 nagebootst. Meerdere voertuigen waren op elkaar geknald (vrachtwagen, bus en vier auto’s). De hulpdiensten moesten ter plaatse komen om meerdere slachtoffers te bevrijden. In de auto’s zaten lotusslachtoffers die het de hulpdiensten erg moeilijk maakten (zie video).

Brandweerkorpsen uit Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en onder andere Dinxperlo waren van de partij. “Het is ook een keer goed om in andermans keuken te kijken. Het doel is om er beter van te worden. De samenwerking tussen de korpsen en de Landmacht verliep vlekkeloos. Een leerzame oefening!” zegt brandweercommandant Hilbrand Meijer.

Leuk om te weten: het Geneeskundige Bataljon uit Ermelo dat ter plaatse was is het enige geneeskundige bataljon van de Koninklijke Landmacht.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=1955]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven