Boer uit Eibergen wekt zelf zijn stroom op

afbeelding-nieuw-roy-29202EIBERGEN – Je ziet het nog niet veel in Berkelland: boeren die zonnecollectoren op het dak hebben liggen. Maar volgens agrariër Dinant Krooshof (44) uit Eibergen komt daar verandering in. “Steeds meer boeren houden zich bezig met duurzaamheid. Op verschillende plekken worden zonnepanelen geplaatst. Een voorbeeld is bij Baak in Olden Eibergen.”

Eigenlijk wilde Krooshof een grote windmolen plaatsen bij zijn boerderij aan de Warfslatweg. Maar de gemeente gaf hier geen vergunning voor af. “Daarom ben ik gaan zoeken naar een alternatief. De zonnecollectoren kwamen daarom naar voren. Deze alternatieve energie sprak mij wel aan.” In het najaar van 2010 zijn de tweeëndertig collectoren op het dak van een grote schuur geplaatst door Tenten Solar uit Lichtenvoorde. Krooshof was één van de eerste boeren in Berkelland.

“Nu zie je pas dat de panelen werken. Omdat de zon de laatste tijd veel schijnt. Per uur wordt er zesduizend watt geproduceerd. Daar kun je drie wasmachines op laten draaien.” De duurzame boer wil nog meer zonnepanelen op zijn dak hebben. “Nu kunnen we een derde van het bedrijf voeden. De stroom heb ik vooral nodig tijdens het melken. Dat is ’s morgens en ’s avonds. Maar dan schijnt de zon niet”, lacht Krooshof.

Het Rijk stimuleert agrariërs die zonnecollectoren plaatsen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een voorstander van zonne-energie op boerenschuren. En verstrekt daarom ook subsidie. Dinant Krooshof laat in onderstaande video zien hoe het zonlicht wordt omgevormd tot stroom.

Wij zijn op zoek naar boeren die ook een leuk verhaal hebben. Binnenkort start de nieuwe rubriek ‘de boer op!’. Laat het ons weten via [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven