Fietsendiefstal: Politie geeft demonstratie


BORCULO – De politie, gemeente, VVN/Fietsersbond en de fietsenbranche slaan de handen ineen om de fietsendiefstal aan te pakken. Op Hemelvaartsdag, donderdag 2 juni, wordt er in het centrum van Borculo (nabij de kerk, Muraltplein) een preventiestand neergezet.

Mensen kunnen hier tussen 10.00 en 15.00 uur terecht onder meer om gratis hun fiets te laten graveren. Ook demonstreert een ervaren ‘fietsendief’ hoe eenvoudig veel fietsen te stelen zijn. Met de kreet ‘Partners slaan handen ineen tegen fietsendiefstal; doet u ook mee?’ vragen de deelnemende partners aandacht voor de problematiek van de fietsendiefstal.

Jaarlijks worden er landelijk duizenden fietsen gestolen, soms splinternieuwe afgesloten fietsen. Gelukkig is het aantal diefstal in de gemeente Berkelland stukken lager dan in de steden om ons heen, maar iedere gestolen fiets is er één teveel. En voor de eigenaar is het een grote frustratie wanneer zijn of haar fiets gestolen wordt. Fietsen worden niet alleen bij bus- of treinstations gestolen maar ook in de buurt van horecagelegenheden en in winkelcentra.

Ook verdwijnen de fietsen wanneer men even een boodschapje doet of thuis zit te lunchen, waarbij vergeten wordt de tweewieler op slot te zetten. In de gemeente Berkelland is het aantal aangiften van fietsendiefstal nog steeds stijgend. En wat jammer is; niet iedereen doet aangifte van diefstal van zijn/haar fiets waardoor de opsporing en vervolging van fietsendieven wordt bemoeilijkt.

In 2009 deden 192 mensen aangifte en 2010 was dit aantal gestegen tot 201. In de eerste vier maanden van dit jaar hebben al ruim 67 mensen aangifte van diefstal gedaan. Het lijkt niet schokkend,  maar de politie ie ervan overtuigd dat dit een topje van de ijsberg is.

Veel fietsen worden gestolen in horecagerelateerde gebieden. Het valt de politie op dat een aanzienlijk aantal (dure) fietsen wordt weggenomen vanuit schuren, erven en opritten bij woningen. In veel gevallen stonden deze fietsen ook niet op slot.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven