Lubberink steekt al 12,5 jaar in Eibergen

hth1269EIBERGEN – Als je de naam Lubberink noemt in Eibergen en omgeving dan is de link met asperges snel gelegd. Dit jaar teelt de aspergeboer uit Ambt-Delden al 12,5 jaar het ‘witte goud’ op het perceel op de kruising Groenloseweg met de Rekkenseweg. Harry Lubberink: “Volgend jaar hebben we nog een keer feest, dan bestaat ons moederbedrijf dertig jaar.”

De asperges zijn dit jaar van extreem goede kwaliteit. “Dat heeft vooral te maken met het mooie weer. Er zijn weinig temperatuurschommeling geweest. Er is een contante groei en dat zorgt voor een mooi egaal witte asperges.” Kwaliteit staat bij Lubberink hoog in het vaandel. Het steken, sorteren, koelen en verkopen gebeurd op een vakkundige manier.

“Mijn broer Martin heeft er voor gezorgd dat dertig jaar terug de eerste planten vanuit Limburg in onze streek terechtkwamen. Op die manier is bij ons de passie ontstaan. Martin leeft helaas niet meer, in 2002 is hij overleden aan een ongeval.”

Aan wedstrijden zoals – Wie teelt de lekkerste asperge? – doet aspergeboer niet mee. Hij geeft aan dat meestal de organisatie en het testpanel niet professioneel bezig is. “Neem bijvoorbeeld een recent voorbeeld. De Tubantia had een aspergetest opgezet. Er zaten zelfs kinderen bij. Bij zo’n test moet alles gelijk zijn, het koken en bereiden. Je moet er met een kookwekker bij gaan staan. Vaak hebben mensen nog veel meer andere smaken in de mond zitten.”

De asperges worden voornamelijk particulier verkocht. Maar er zijn nog meer grote afnemers. Lokale restaurants hebben het witte goud ook op het menu staan. Harry is heel gek op zijn personeel. “Ze wonen bij het bedrijf. Bijzonder is dat de Polen al acht jaar voor ons werken.”

Fotograaf Han te Hennepe was maandagmiddag aanwezig op het asperge-veld langs de N18 in Eibergen om een kijkje te nemen tijdens het steken. Hij kwam daar het witte- en blonde goud tegen (zie foto’s).

Foto’s Han te Hennepe:
[nggallery id=1989]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven