‘Wie hangt de vlag altijd in de kerktoren?’

_HTH0014EIBERGEN – Je staat er niet dagelijks bij stil, maar drie keer per jaar klimt er een mannetje in de kerktoren van de Oude Mattheüskerk om de Nederlandse vlag uit te hangen. Deze week moest Dinant Krooshof zelfs twee keer naar boven (dodenherdenking en bevrijdingsdag) via steile trapjes om op 50 meter hoogte te komen. Voor deze job moet je geen hoogtevrees hebben!

In 2001 heeft Krooshof het werkje overgenomen van de gemeente omdat de ambtenaren van de arbo niet meer naar boven mochten in verband met de veiligheid. “Eigenlijk was ik niet meteen de aangewezen persoon. Geert van der Veer werd door de gemeente benaderd om het over te nemen. Maar hij wilde het niet doen omdat hij hoogtevrees heeft.”

Nu heeft Dinant Krooshof precies tien jaar een baantje waar veel mensen jaloers op zijn. Als je op het punt bent waar de vlag komt te hangen dan heb je het mooiste uitzicht over Eibergen (zie exclusieve foto’s en film). ”In de toren komt bijna niemand. Af en toe neem ik mijn zoontje mee.”

In de toren is veel te zien, de kerkklokken, maar wat vooral veel aandacht trekt is de bouwconstructie. Alles is met grote houten balken in elkaar gezet. Op veel plekken is goed te zien dat de boktor heeft toegeslagen. “Wat stink dat hier”, merkt fotograaf Han te Hennepe op die de uitdaging is aangegaan. Krooshof: “De balken zijn pas geleden behandeld tegen de tor. Daar komt die stank vandaan.”

Donderdagavond om elf over negen hebben veel inwoners uit Eibergen de klok horen luiden. Wat een rare tijd? Dinant heeft de klokken even heen en weer laten gaan om de traditie in ere te houden. Fotograaf Han te Hennepe en journalist Roy Nijman kwamen wat bijzonders tegen.

In het hout van de kerktoren waren allerei namen gekerfd: J.H. Tank, Boeijink, Vrieze (die koster was) en W. Schenk. Opvallend was dat bij de namen Tank en Boeijink het jaartal 1977 stond. Oja, de namen van Han en Roy staan nu ook in de toren!

Foto’s Han te Hennepe:
[nggallery id=1994]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven