Kunstenaar legt struikelstenen in Borculo

tn_Afbeelding nieuw Roy 32891BORCULO – De Duitse kunstenaar Gunter Demning uit Frechen heeft dinsdagmiddag in Borculo achtentwintig ‘struikelstenen’ geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De stenen werden gelegd aan de Lange Wal, Hofstraat en Muraltplein waar de Joodse families hebben gewoond.

Het initiatief is genomen door de Historische Vereniging en Stichting Synagoge Borculo. De monumentjes werden persoonlijk door Demning in het trottoir – voor de voormalige woningen – aangebracht. De kunstenaar noemt de stenen: Stolpersteine. “Je moet er over struikelen dat is de bedoeling ook. Op deze manier wordt er stilgestaan bij de Joodse mensen die tijdens de Duitse bezetting zijn vermoord”, zegt Gunter Demning.

In Borculo zijn 83 Joden tijdens de oorlog afgevoerd naar concentratiekampen en vermoord. De familienamen en de datum van overlijden staan op de Borculose struikelstenen. Zoals Godschalk, Hartog, De Vries en Spanjar. Enkele nabestaanden waren dinsdag aanwezig tijdens de bijzondere klus van de Duitse kunstenaar. Binnenkort worden er nog meer stenen aangebracht tijdens het Westerbork scholenproject.

Gunter Demning heeft het project Stopersteine in 1994 opgericht. In heel Europa heeft hij de gedenktekens aangebracht. In Duitsland, Italië, Polen, Noorwegen, Israël, Hongarije, en ga zo maar door. Meer info op www.stolpersteine.com.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2143]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven