Oude supermarkt blijft voorlopig nog leeg

HAARLO – ProWonen heeft in 2009 de oude Spar supermarkt van de familie Ellenkamp in Haarlo gekocht. Het oorspronkelijke plan was om deze te verhuren aan Stichting Radar. Daarmee zouden twee vliegen in één klap worden geslagen: Haarlo behoudt zijn supermarkt en cliënten van Stichting Radar leren hoe zij weer aan het werk kunnen.

Door bezuinigingen is stichting Radar in 2010 gestopt met zijn activiteiten en bleef ProWonen zitten met een lege supermarkt. Omdat ProWonen wil dat er een goede bestemming komt voor dit karakteristieke stukje Haarlo, heeft de wooncorporatie aan de inwoners gevraagd wat zij op deze plaats willen hebben. Met name oudere inwoners lieten weten dat er gebouwd moet worden voor jongeren, terwijl de vraag van jongeren naar een woning in Haarlo minimaal bleek te zijn. Daarom heeft ProWonen het zelf aan de jongeren gevraagd.

Projectontwikkelaar Steffie van Ouwerkerk: “In mei 2010 hebben we zo’n veertig jongeren gevraagd of zij geïnteresseerd zijn in een nieuwe woning in Haarlo. Dat bleek absoluut het geval te zijn.” ProWonen is daarna snel aan de slag gegaan om vijf starterswoningen op de locatie Ellenkamp te ontwerpen. Helaas gooide de cijfers over de krimp in de Achterhoek veel roet in het eten. De gemeente Berkelland bepaalde dat er in de gemeente veel minder woningen bij mogen komen.

Van Ouwerkerk: “Dat betekent dat we de plannen vooralsnog voor Haarlo niet kunnen laten doorgaan. Op dit moment stellen wij alles in het werk om een goede en passende invulling te vinden voor deze locatie. Want we willen de jongeren van Haarlo niet in de kou laten .”

Projectleider Marcel Elferink: “Het pand staat al weer twee jaar leeg, daarom hebben we het eens goed bekeken. Het ziet er van buiten niet zo slecht uit. Dat komt natuurlijk ook omdat meneer Ellenkamp de ramen nog altijd wast en hij samen met de buurman het terrein er omheen nog netjes bijhoudt. Maar binnen ziet het er minder goed uit.”

”Als er nu mensen binnen sluipen, kunnen wij hun veiligheid niet garanderen. Daarom hebben we besloten de ramen dicht te spijkeren.” De buren zijn hier niet erg gelukkig mee. “Dat begrijp ik wel”, zegt Elferink, “het is geen fraai gezicht, maar veiligheid staat wel voorop.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven